Kultura
57. MEĐUNARODNA IZLOŽBI VIZUALNIH UMJETNOSTI

Tina Gverović i Marko Tadić predstavljat će Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

Za nastup na Venecijanskom bijenalu, 57. međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Ministarstvo je kulture kao kustosicu izložbe imenovalo Branku Benčić te prihvatilo njezin prijedlog da Hrvatsku na ovoj uglednoj manifestaciji predstavi dvoje umjetnika: Tina Gverović i Marko Tadić.

Izložba “Horizont očekivanja” realizirat će se kao dvostruka samostalna izložba, a temelji se na produkciji novih radova umjetnika, posebno osmišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora i interese umjetnika za teme neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja. Tako se konstituira prostor koji se na razne načine oslanja na metodologiju izlaganja, percepciju promatrača, a okuplja dvije relativno bliske umjetničke pozicije, koje angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Cjelina se shvaća tako da ne stvara fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, već sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije.

Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa (Estetika recepcije), kao struktura koja omogućuje razumijevanje, „horizont očekivanja“ ukazuje na neizvjesne mogućnosti identifikacije zajedničkog značenjskog vidokruga. Hrvatski paviljon 94 m² bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu. N.Vek.

TINA GVEROVIĆ

Tina Gverović radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njezin rad često uključuje dezorijentirajuće instalacije i bavi se pitanjima vezanim uz prostor, teritorij i identitet te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno. Diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1997., završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu u Nizozemskoj 2000. te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu 2013.

MARKO TADIĆ

Marko Tadić (1979., Sisak) Diplomirao je na ALU u Firenzi. Njegova umjetnička praksa uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Tadić je u svojem radu dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma, koje koristi kao fragmente vizualne naracije kroz elemente umjetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti, a radovima gradi neobičnu atmosferu zaborava.

Najčitanije iz rubrike