TvObzor
DEPECHE MODE OBJAVILI NOVI ALBUM "SPIRIT"

Bend na čijim pjesmama odrastaju generacije
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

Preživjeli su sve. Osamdesete, odlaske članova benda, heroinsku ovisnost i kliničku smrt pjevača (koji je nekoliko godina poslije prebolio rak), alkoholizam glavnog tekstopisca, soloprojekte, brojne rastave i trideset šest godina nakon prvijenca objavili su svoj četrnaesti studijski album “Spirit”.

Oni su Depeche Mode, jedan od najvećih bendova svih vremena, čija je karijera obilježena brojnim uspjesima, mnoštvom glazbenih nagrada i, kako vrijeme prolazi, sve većim utjecajem na povijest moderne pop-glazbe. Namjerno sam napisao pop, jer bez obzira na to kako nazivali njihove glazbene odiseje, popularnost benda odavno je nadišla sve žanrove i s razlogom su jedan od najcitiranijih bendova posljednja tri i pol desetljeća. O tome svjedoče i brojni poštovatelji među kolegama glazbenicima. Coldplay, Lady Gaga, Deftones, Arcade Fire, Muse, The Killers, Nine Inch Nails, Hurts...

Uglavnom, popis bi bio duži nego cijeli ovaj tekst.

Duo koji je osnovao bend

Dave Gahan, Martin Gore i Andy Fletcher trojka je koja čini okosnicu Depeche Modea. Međutim, prije četrdeset godina bend su osnovali školski prijatelji Vince Clarke i Andy Fletcher, i to sastav imenom No Romance In China inspirani The Cureom. Tri godine poslije, točnije 1980. godine, u bend dolazi Martin Gore te trojka osniva Composition of Sound. Nakon što je pohodio koncert OMD-a, trio se odlučio snimati elektroniku, inspiriranu glazbom The Human Leaguea, Daniela Millera i Fad Gadget. Dave Gahan bendu se pridružio u jesen 1980. godine, nakon čijeg dolaska uzimaju ime Depeche Mode. Nakon nastupa u Bridge House u Canninngu, bendu je pristupio Daniel Miller, osnivač Mute Recordsa te bendu ponudio da snime singl za njegovu mladu izdavačku kuću. Singl “Dreaming Of Me” bio je 13. izdanje za Mute, a pjesma je dospjela na 57. mjesto birtanske ljestvice singlova. Ohrabreni uspjehom, objavljuju još dva singla “New Life”, koji im je omogućio prvi nastup na Top of the Popsu, te “Just Can't Get Enough”, koji je objavljen mjesec dana nakon albuma prvijenca “Speak & Spell”.

Tijekom turneje i promocije debija, Vince Clarke je napustio bend te ubrzo nakon toga zajedno s Alison Moyet osnovao Yazoo te poslije Erasure s Andyjem Bellom. Nakon Clarkeova odlaska bend se bacio u potragu za novim članom. Nakon dvije audicije primljen je Alan Wilder, koji je do svoga odlaska iz benda 1995. godine smatran “umjetničkim direktorom” ili “zanatlijom”.

Ultra - album koji je spasio bend

I na ovome mjestu ćemo se zaustaviti s povijesnim činjenicama o bendu koji je iz Basildona u Essex prvo osvojio Veliku Britaniju, da bi zatim krenuo širiti svoju mrežu obožavatelja diljem svijeta preko Australije, Njemačke, tadašnjeg istočnog bloka i u konačnici Sjedinjenih Država. A jednom kada osvojiš srca Amerikanaca, znaš da si uspio, a Depeche Mode se to dogodilo na turneji “Music for the Masses” tijekom 1988. godine.

Među obožavateljima benda, a poznajem ih dosta, postoji veliki nerazmjer kada su u pitanju određeni albumi benda. Neki obožavaju ranija izdanja poput “Black Celebration” ili “Some Great Reward” , drugi pak s druge strane vole albume koje je bend objavio u 21. stoljeću “Exciter” ili “Playing the Angel”. Međutim, oko trojca “Violator”, “Songs of Faith and Devotion” i “Ultra” je postignut konsenzus. “Violator” je označio proboj u sam vrh svjetske glazbene scene, a pjesme “Personal Jesus”, “World in My Eyes” i “Enjoy The Silence” postale su toliko popularne da su doživjele po nekoliko desetaka obrada tijekom dva i pol desetljeća. Zatim tu je “Songs of Faith and Devotion” koji je označio promjenu glazbenog smjera kojim se bend kretao, gitare su na tome albumu preuzele veliki dio “tereta” koji je bend gradio na sintesajzerima. A Martin Gore je na albumu napisao neke od najboljih stihova u vlastitoj karijeri. I za kraj tu “Ultra” koja je uskrisila bend nakon što se Gahan godinama borio s ovisnošću i potvrdila trojci da su uistinu miljenici publike, koja se svakim novim izdanjem sve više povećava.

Dakle, Depeche Mode je 17. ožujka objavio svoj 14. album u karijeri, a kreću na svjetsku turneju, u sklopu koje će 14. svibnja održati koncertu u Ljubljani. Osam dana poslije bend će nastupiti u Budimpešti. Stoga, ako ste ih slučajno propustili tijekom posljednja tri gostovanja u Zagrebu, vrijeme je da se susretnete s jednim od najvećih živućih bendova.

Nikola KUČAR
SPIRIT

Četiri godine nakon što smo dobili pomalo razočaravajući “Delta Machine” Depeche Mode vratili su se s albumom “Spirit”, koji je producirao James Ford, najpoznatiji po svojem radu u Simian Mobile Discu i The Last Shadow Puppetsima, te produkciji Arctic Monkeysa, Florence + the Machine i Foalsa. Glazbeno, bend je nastavio istraživati nove utjecaje koje uvijek pokušavaju uklopiti u svoj zvuk, pa tako imamo “So Much Love” koja neodoljivo podsjeća na vrhunce Suicidea, dok je s druge strane “Poison Heart” bendova vizija modernog neo-soula koji kritika jednostavno obožava, a “You Move” naoružan je zvukovima na kakve smo navikli od jednih Orbitala. No, slušajući ga od uvodne “Going Backwards” do odjavne “Fail”, jednostavno znate da ste na teritoriju Depeche Modea, koji su ovaj put odlučili ponuditi gorku elegiju o svijetu i trenutku u kojemu se trenutno nalazimo. Naime, gotovo svaka pjesma na “Spiritu” lamentira o smrti ljudskog dostojanstva, sa stihovima prepunim gnjeva poput “We’re going backwards, armed with new technology, we’re going backwards to a caveman mentality”. Uglavnom, iznenađujuće dobar, ali nikako ne odličan, album trojke koja očigledno ne posustaje ni nakon skoro četitri desetljeća karijere.

NAJDRAŽI ALBUMI... SVIH TRINAEST

Moje druženje s Depeche Modeom traje tri desetljeća, točnije od onog trenutka kada sam na televizoru vidio Davea Gahana u bijelim hlačama i nauljene kose kako se izvija pjevajući “A Question Of Time”. Stoga evo moje liste najdražih mi Depeche Mode albuma, sa po tri pjesme sa svakog albuma koje, ako se mene pita, svakako trebate poslušati.

l Songs of Faith and Devotion (pjesme: In Your Room, Judas, Mercy In You)

l Violator (Personal Jesus, Clean, Enjoy the Silence)

l Black Celebration (Stripped, A Question of Time, Black Celebration)

l Music for the Masses (Never Let Me Down Again, Behind the Wheel, The Things You Said)

l Ultra (Useless, Home, It's No Good)

l Some Great Reward (Somebody, Master and Servant, Lie to Me)

l Exciter (Dream On, Freelove, I Feel Loved)

l Playing the Angel (Precious, Nothing's Impossible, John The Revelator)

l Speak & Spell (Just Can't Get Enough, What's Your Name?, New Life)

l Sounds of the Universe (Wrong, Little Soul, Miles Away/The Truth Is)

l Construction Time Again (Everything Counts, Told You So, Two Minute Warning)

l A Broken Frame (See You, A Photograph of You, Satellite)

l Delta Machine (Heaven, Goodbye, Broken)

Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike