Mozaik
RIJETKA MENDELSSOHNOVA OSTAVŠTINA

Na aukciju će rukom pisana partitura
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Švicarska aukcijska kuća Koller će 1. travnja na dražbi u Zuerichu ponuditi nedavno otkrivenu partituru koju je rukom pisao skladatelj Felix Mendelssohn u 21. godini, a očekivana cijena je između 120.000 i 160.000 švicarskih franaka. Riječ je o partituri dviju arija i recitativa iz Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha čije je note po sjećanju zapisao za vrijeme boravka kod prijateljice Agnes Schubring, čiji su ga glas i sluh fascinirali.

Mendelssohn je bio veliki skladatelj, pijanist, orguljaš, dirigent, pedagoški radnik i organizator. Još u ranoj mladosti zavolio je Bachova djela te ih je dobro proučio i često izvodio. No Bach je u doba romantizma bio gotovo zaboravljen. Njegov polifoni stil tada više nije bio omiljen, a Mendelssohn se, unatoč tome, odlučio na odvažan pothvat - 1829. u dobi od 20 godina i sto godina poslije praizvedbe u Berlinu organizirao je izvedbu Bachove Muke po Mateju, djela što ga većina suvremenih kritičara smatra jednim od najvećih u povijesti glazbe. Tada je započela takozvana Bachova renesansa, koja je ponovno oživila Bachovo stvaralaštvo.

Zbog glazbene zrelosti zamijećene u ranom djetinjstvu Mendelssohna smatraju jednim od najdarovitijih skladatelja romantizma, po genijalnosti vrlo blizu Mozartu. Ubraja se među velike predstavnike njemačkoga glazbenog romantizma prve polovine 19. stoljeća. Jedan njegov suvremenik navodno je izjavio: "Nema drugoga boga osim Bacha, a Mendelssohn je njegov prorok.”H

Mendelssohn je po genijalnosti bio vrlo blizu Mozartu

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike