Novosti
PREMIJER UPOZORAVA

Ne smijemo upasti u zamku EU više brzina
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Europa više brzina tema je s kojom Hrvatska treba biti jako oprezna i ne smije upasti u tu "zamku", već je treba držati otvorenom i uključivom kako EU ne bi postao ekskluzivni direktorij pet najutjecajnijih članica koje onda za druge odlučuju o svemu, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji o budućnosti Unije.

Premijer Plenković održao je govor u Hrvatskom državnom arhivu "Budućnost Europske unije: postignuća, izazovi, perspektive", a uoči sastanka na vrhu koji će se održati u Rimu 25. ožujka u povodu obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora. "Europa više brzina o kojoj se izrazito puno govori postoji i danas. Hrvatska je novija članica i nastoji dobiti pozitivnu evaluaciju ulaska u schengenski prostor, nastoji ispuniti kriterije za eurozonu (...) Za nas je bitno da taj proces Europe više brzina bude uključiv. Ja se čvrsto suprotstavljam jednoj evoluciji stanja u kojem će se stvoriti direktorij od pet najutjecajnijih članica koje onda za druge odlučuju o svemu", kazao je Plenković. "To će ojačati antieuropske pokrete u svim zemljama. Takav scenarij nije dobar", dodao je premijer.

Prema njegovim riječima, s "tom temom trebamo biti jako oprezni, držati je otvorenom i uključivom i ponuditi svima da sudjeluju u svakoj nijansi, svakom sloju europske integracije, a ne ju činiti ekskluzivnim samo za neke."

"Dakle, ne smijemo upasti u tu zamku Europe više brzina, nego moramo pristupiti mudro, otvoreno i uključivo", istaknuo je šef hrvatske Vlade.H

Poruka manjih

Premijer je izrazio uvjerenje da su tu poruku članica koje su "veličinom manje i stažem kraće u projektu" shvatili partneri i kolege iz najvećih država. "Dobro je da se takva stvar prepozna", smatra Plenković.

Možda ste propustili...