Svijet
STRAH OD SUKOBA

EU Makedoncima poručio da se ne igraju vatrom
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Makedonija se treba izdignuti iznad političke osvete i što prije formirati vladu te deblokirati svoj put u članstvo Europske unije, službeni je stav EU-a.

Johannes Hahn, povjerenik za proširenje, u Skoplju se sastao sa stranačkim čelnicima kako bi razmotrili izlazak iz sadašnje političke krize u toj zemlji. Summit EU-a u ožujku stavio je Balkan visoko na dnevni red kako bi pokazao da je ta regija, unatoč dugotrajnoj etničkoj napetosti i ožiljcima od ratova iz 90-ih, prioritet za EU, posebice u uvjetima kada Rusija traži način da poveća svoj utjecaj u toj regiji. Na izvanrednim izborima u prosincu nacionalistička VMRO-DPMNE osvojila je 51 mjesto, a socijaldemokrati 49, pa vladu nije moguće formirati bez stranaka koje predstavljaju etničke Albance, koji čine trećinu stanovništva. Prošlog mjeseca lider socijaldemokrata Zoran Zaev osvojio je potporu triju stranaka etničkih Albanaca nakon obećanja da će im zakonom omogućiti širu uporabu albanskog jezika, no to je pokrenulo nacionalističke proteste u Skoplju, a predsjednik Đorđe Ivanov odbio je Zaevu dati mandat za formiranje vlade. “Svaki dan koji je izgubio izgubljen je za Makedoniju, za sve njezine građane”, izjavo je Zaev nakon sastanka s Hahnom, koji se nije, međutim, sastao s Ivanovom jer je, kako je objavio njegov ured, na putu. “Krizu treba riješiti političkim putem, ona ne bi trebala biti pretvorena u međuetničku krizu”, rekao je nakon susreta s Hahnom Ali Ahmeti, lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI).

Tijekom Hahnova posjeta održan je i prosvjed zbog, kako je rečeno, upletanja EU-a u unutarnje stvari Makedonije. Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” poručila je da neće dopustiti uništavanje države i ponovo rekla “ne” “tiranskoj platformi i federalizaciji Makedonije”. Johannesu Hanu poručili su da nije dobrodošao uzvikujući parole protiv EU-a. E.S./H

Nikola Gruevski

lider VMRO-DPMNE

“Odluka predsjednika Ivanova o nedodjeljivanju mandata Zaevu neće zemlju uvući u građanski rat. Njegova je odluka mudra, ide u korist makedonskog naroda i ne bi smjela dovesti do dublje krize”.

Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana