Osijek
U VODOVODU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODE

Učenici iz OŠ Retfala upoznali se s procesom proizvodnje vode
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Dvorište osječke tvrtke Vodovod bilo je jučer ujutro prepuno školske djece koja su stigla u posjet u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka.

Učenici triju trećih razreda iz Osnovne škole Retfala, predvođeni svojim učiteljicama, mogli su se upoznati o tome koliko je Hrvatska bogata pitkom vodom, ali i o važnosti štedljivosti kada je riječ o korištenju vode.

Voditelj tehnološkog odjela u Vodovodu Dubravko Pichler i glasnogovornik Dalibor Orban proveli su školarce kroz pogon za preradu vode gdje im je smjenski tehnolog Dejan Dujanović objasnio što je sve potrebno učiniti kako bi voda izvučena iz 18 arteških zdenaca na crpilištu Vinogradi postala zdravstveno ispravna i spremna na puštanje pod tlakom u vodovodni sustav te dostupna svakomu tko otvori slavinu u svome domu. Djeca i njihove učiteljice mogli su saznati kako je voda koja se crpi iz nalazišta Vinogradi bakteriološki ispravna, ali sadrži nedopuštenu količinu kemijskih elemenata poput teških metala, amonijaka ili arsena, zbog čega je potrebno vodu preraditi kako bi se mogla kroz vodovodni sustav isporučiti do krajnjeg korisnika. Tzv. sirova voda iz crpilišta Vinogradi nedaleko od Josipovca mora proći cijeli niz zahvata poput aeracije, predoksidacije, koagulacije, flokulacije, taloženja i dezinfekcije čija je svrha odvajanje štetnih tvari iz vode. Saznali smo kako se klor koristi za dodatnu dezinfekciju vode u vodospremama prije nego što čista voda bude puštena u vodovodnu mrežu.

Na naše pitanje miješa li se ikada dravska voda s onom iz arteških zdenaca saznajemo da teoretski takva opcija uvijek postoji, ali se to ipak ne događa zbog dostatnosti vode koja se dobiva iz crpilišta Vinogradi. Za razliku od vode koju možemo piti iz osječkog vodovodnog sustava, rečeno nam je da je bunarska voda s našeg područja uglavnom kemijski ispravna, ali ne i bakteriološki, zbog septičkih jama u blizini i farmi stoke koje onečišćuju podzemne vode. No, unatoč tome, čini se da ljudski organizam ima sposobnost prilagodbe, zbog čega nema većeg ugrožavanja zdravlja zbog pijenja nepročišćene bunarske vode ondje gdje voda iz osječkog Vodovoda nije dostupna. Arsena je u bunarskoj vodi manje jer dolazi iz manjih dubina, a voda koja se crpi iz arteških zdenaca dodatno se pročišćava te zadovoljava zdravstvene standarde propisane u Hrvatskoj. Vodovod je naposljetku retfalačke školarce počastio grickalicama i čašom svježe pročišćene vode. D. Celing

OSJEČANI ĆE DO KRAJA 2018. PITI VODU KAKVA JE PROPISANA U EU

- Kvaliteta vode u Osijeku na zadovoljavajućoj je razini, no valja znati kako je riječ o vrlo relativnom pojmu. Mi u Osijeku imamo zdravstveno ispravnu vodu koja udovoljava svim odredbama pravilnika o vodi za ljudsku potrošnju. No, kao što znamo, cijeli panonski bazen ima određenih problema, poput prevelike količine štetnog elementa arsena u podzemnim vodama. Srećom je Vodovod Osijek prionuo kako bi novcem iz kohezijskih fondova Europske unije izgradio do kraja iduće godine odgovarajuće postrojenje kojim će moći količinu arsena smanjiti na deset mikrograma po litri, što će biti pet puta manje nego što dopušta sadašnji pravilnik o čistoći vode. Time će se Osječani čistoćom svoje vode približiti standardu koji je trenutno propisan u EU - istaknuo je Dubravko Pichler.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike