Osijek
VRTIĆI NA UDARU TINEJDŽERA

Vandalizam nije dječja igra: Godišnje 100.000 kuna za sanaciju štete
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Dječji vrtić Osijek godišnje prosječno potroši 100 tisuća kuna na sanaciju vanjskih dijelova svojih jedinica. I to, kako upozoravaju iz te gradske ustanove, u prvom redu zbog raspuštenih osnovaca koji se u dvorištima dječjih vrtića okupljaju u večernjim satima i iz zabave uništavaju imovinu.

Koliko je situacija ozbiljna, odnosno da vandalizam nije dječja igra, najbolje govori trenutačno stanje fasade 2004. godine potpuno, prema načelima energetske učinkovitosti, obnovljenog Dječjeg vrtića Ivančica. Na više je mjesta pročelje devastirano do neprepoznatljivosti. Naime, mladež koja se ondje noću okuplja htjela si je olakšati penjanje na krov vrtića pa je izbušila rupe u pročelju!? Poslije se zbog rupa cijeli zid počeo raspadati.

- Svi su naši vrtići redovito na meti starijih osnovaca koji se noću okupljaju u vrtićkim dvorištima i devastiraju igrala, pročelja, stolariju... Kako mi nešto popravimo, tako za koji dan šteta nastane drugdje. No najviše nam je žao “Ivančice”. Taj je dječji vrtić obnavljan prema posebnom projektu energetske učinkovitosti. Kada je završen, 2004. godine, stvarno smo se imali čime pohvaliti. No uništavanje je brzo počelo. Najviše je stradala fasada. Klinovima u njoj buše rupe da bi se mogli popeti na krov vrtića, a onda i krov uništavaju - kaže Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Dodaje kako se dio štete koju počine vandali pokrije iz osiguranja, ali dio mora platiti i sama ustanova, iz svoga proračuna. Umjesto da se taj novac iskoristi za, primjerice, kupnju didaktičke opreme.

- U 2016. godini potrošene su 127.569,33 kune za materijal i usluge iz sektora tekućeg održavanja građevinskih objekata naše ustanove, odnosno za nužne popravke zbog vandalizima. Ukupno za tekuće i investicijsko održavanje utrošili smo 342.786,67 kuna, što znači da smo više od trećine novca potrošenog na neplanirane popravke zgrada dječjih vrtića mogli uštedjeti i prenamijeniti za nešto korisnije. Bili bismo najsretniji kada bi štetu platili roditelji odnosno skrbnici maloljetnika koji uništavaju imovinu Dječjeg vrtića Osijek, ali, koliko ja pamtim, samo smo jednom u 30 godina uspjeli postići da je jedan roditelj oprao prozor koji je njegovo dijete zaprljalo. Ništa više od toga - kaže Takač.

Ivana SOLAR
VIDEONADZOR NEUČINKOVIT, POLICIJA NEDOVOLJNO AGILNA

U kolovozu 2005. postavljen je videonadzor na sedamnaest dječjih vrtića, kao i nad samom upravnom zgradom Dječjeg vrtića Osijek, koji je trebao poslužiti kao zapreka vandalima u uništavanju vrtićke imovine. Riječ je bila o investiciji vrijednoj više od 200 tisuća kuna, a, prema procjenama, trebala je ustanovi uštedjeti pet tisuća kuna mjesečno, koliko je tada prosječno mjesečno iznosila materijalna šteta zbog vandalizma. No pokazalo se kako je riječ o opremi koja ne ispunjava svoju svrhu, zbog loše rezolucije kamera, a i zbog činjenice da vandali u pravilu skrivaju svoj identitet raznim pokrivalima za glavu.

“U jednom slučaju vandaliziranja Dječjeg vrtića Stribor kamera je snimila počinitelje, ali oni su nosili kapuljače, nije im se vidjelo lice. Policija nije imala volje provoditi istragu prema drugim obilježjima počinitelja i tu je završena priča s kamerama. Iako one postoje”, objašnjava ravnateljica.

Iz Dječjeg vrtića dodaju kako je problem u slučajevima vandaliziranja vrtićkih zgrada i činjenica da policija, kada iziđe na očevid, štetu procjenjuje na vrijednost ispod 2000 kuna. Bez razumijevanja da jedna manja rupa u fasadi koju oni zateknu za mjesec dana znači štetu na cijelom zidu.

TREBALO BI VRATITI DOMARE!

Do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća svi su osječki vrtići imali svoje domare, koji su živjeli u domarskim stanovima u sklopu vrtićkih zgrada. Od toga se postupno odustalo, domari su otišli, a domarski su stanovi prenamijenjeni. No možda bi trebalo razmisliti o vraćanju toga koncepta. Jer, osim što bi činjenica da netko u vrtiću živi (boravi i noću) odvratila vanadale od devastacije prostora, djeci i odgojiteljima uvijek bi bi bio netko na usluzi za popravke i pomoć pri zahtjevnijim fizičkim poslovima. Uz to, u svakom bi vrtiću jedna osoba dobila krov nad glavom i posao, za isti novac koji se trenutačno troši na popravke.

vandali

NAJČEŠĆE JE RIJEČ O STARIJIM OSNOVCIMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike