Regija
UBRZAVAJU RAZVOJ

Na natječajima i Općina i Papuk
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

VOĆIN

Na području Općine Voćin u tijeku je realizacija nekoliko projekata, a u skoro vrijeme očekuje se da će to potpapučko mjesto postati veliko gradilište, jer se pripremaju još neki veliki projekti. O projektnim aktivnostima na području Voćina razgovarali smo s općinskim načelnikom Predragom Filićem.

Park prirode Papuk nominirao je projekt pod nazivom Geopriče UNESCO geoparka na javni poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Projekt je izradila Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a VIDRA, a partner PP-a Papuk je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. Planirano je ulaganje vrijedno 90,090.587 kuna, a obuhvaćena su ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija, od kojih su najznačajnije one u Voćinu i Velikoj. Projekt predviđa uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora u Velikoj te gradnju Geo info centra u Voćinu, koji će biti objekt s jedinstvenim multifunkcionalnim dvoranama i vrhunskom pratećom opremom.

– Ovoga mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora o sufinanciranju i raspisivanje natječaja za izvođenje radova. Mi smo kao Općina također krenuli u nominacije mnogih projekata, nekoliko ćemo ih nominirati za mjeru 741, a to su dječji vrtić u Ćeralijama, sportski centar u Voćinu i kongresni centar u Voćinu. Drago mi je da su se sve institucije, pa i Park prirode Papuk, uključile u nominiranje projekta. Općina je spremna pomoći oko dokumentacije, a i sama će se još više uključiti kvalitetnim projektima i sigurno je da ni jedan natječaj neće proći, nacionalni ili europski, a da mi ne apliciramo bar dva projekta. Tako je bilo na nacionalnim natječajima prije mjesec dana, a tako će biti i na natječajima za mjeru 741 i na natječajima prekograničnih fondova. Imamo doista velik dijapazon završene projektne dokumentacije s građevinskim dozvolama, spremne za apliciranje - kaže Filić.

U Voćinu je u tijeku realizacija HT-ove investicije izvođenja radova na povezivanju bazne stanice s odašiljačem svjetlovodnim kabelom radi ubrzanja interneta i bolje povezanosti bližih institucija s internetom. HT se na taj način priprema za komunikaciju koja će u skoro vrijeme biti potrebna na području Voćina, s obzirom na projekte koji se realiziraju.

– Inače, mi smo u suradnji s Gradom Slatinom i okolnim općinama krenuli u projekt razvoja širokopojasnog interneta pa smo ove godine završili studiju koja je preduvjet za ostale aktivnosti i sada ćemo krenuti u projektiranje cijelog posla i odabir modela investiranja. U bližoj budućnosti područje Grada Slatine i okolnih općina bit će pokriveno optičkim kabelom - dodaje načelnik Filić.

Petar ŽARKOVIĆ
PP Papuk pokretač razvoja

Sjedište Javne ustanove Park prirode Papuk nalazi se službeno u Voćinu, no s gradnjom Geo info centra prvi put bi ustanova raspolagala vlastitim objektom. Stoga se u budućnosti želi ostvariti bolja komunikacija i suradnja u radu na dobrobit svih stanovnika općine Voćin, ali i drugih stanovnika u granicama Parka, kako bi upravo Park bio jedan od pokretača razvoja cijelog područja koje obuhvaća.

Najčitanije iz rubrike