Regija
OBNOVA NOŠNJI CVELFERIJE

Četiri kompleta ženskog i muškog ruha KUD-u Gunja
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

GUNJA

Mjesec dana nako što su katastrofalne poplave poharale Cvelferiju, voditelj iz KUU-a “Kristal – Sladorana” Županja Ivan Zlatunić i voditeljica KUD-a “Posavac” iz Vrbanje Karolina Žaper pokrenuli su inicijativu “Obnovimo narodnu nošnju Cvelferije”, u kojoj su odlučili izraditi i darovati narodne nošnje KUD-u “Graničari” iz Gunje. Prva sredstva osigurali su članovi KUU-a “Kristal – Sladorana”, koji su odgodili turneju u Poljsku i dio prihoda poklonili za izradu tkanja za narodne nošnje. Održali su i koncert s koreografijama pripremljenima za turneju, na kojem je prikupljen ostatak novca za materijal. Tekstilne trgovine u Županji i Bošnjacima uključile su se u akciju postavljanjem kutija “Dukat za KUD iz Gunje”.

Kupci su mogli kupiti repliku malog dukata po cijeni od osam kuna ili velikog za 12 kuna i ubaciti ga u kutiju. Sa zahuktavanjem akcije napravljena je i internetska stranica na kojoj je izvještavano o tijeku akcije te i ostalima koji žele sudjelovati omogućeno da se uključe. Voditeljicu iz Vrbanje kontaktirala su društva s Korčule, koja su donirala sredstva za izradu tradicijske obuće. HKUD “Željezničar” iz Zagreba posvetio je jedan koncert toj inicijativi i prikupljenim novcem kupljeni su dodatni materijali. A potom se, kaže Zlatunić, krenulo u traženje vrijednih ruku za izradu tradicijskih vezova, zlatoveza, šlinge, šivanje, uređivanje... Sve žene koje su sudjelovale u cijelosti su poklonile svoje vrijeme, znanje i izradu.

Cijeli projekt izvrsno se razvija do prosinca 2014., kada se iz Ministarstva kulture u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba pokreće projekt obnove narodne nošnje u Cvelferiji. Nakon obilaska terena i pronalaska suradnika žene koje su bile uključene u volontersku akciju odustaju od već započetog rada te se uključuju u financirani projekt Ministarstva, u kojem su njihove ruke i znanje nagrađeni. Samim tim usporava se i tijek volonterske akcije te se izrada nošnji stavlja na čekanje do završetka financiranog projekta. S njegovim završetkom neke su se žene ponovno aktivirale, a neke su odustale. Hvalevrijedan projekt Ministarstva dobro je došao svim KUD-ovima u Cvelferiji, tako da se više nije forsirala humanitarna akcija.

Njezini su inicijatori, Ivan Zlatunić i Karolina Žaper, stoga KUD-u “Graničari” Gunja odlučili predati sav izrađeni, ali i nezavršeni rad. Predsjedniku Mladenu Crnovu protekle subote uručena su četiri kompleta ženskog ruha (red malih i red velikih dukata, marama, pojas, zapreg, oplećak, skuta i sandale) i jedne čičkane čarape te četiri kompleta muškog ruha (rubina, gaće, tkanica, opanci). Predsjednik je zahvalio na hvalevrijednoj inicijativi, zadovoljno prihvatio sve izrađeno i obećao završiti nedovršeni rad.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Trgovine su se uključile u akciju postavljanjem kutija “Dukat za KUD iz Gunje”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike