Kultura
JEDAN OD NAJCJENJENIJIH EUROPSKIH REDATELJA

Eimuntas Nekrošius u Zagrebu priprema uprizorenje “Ivanova”
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Jedan od najcjenjenijih europskih redatelja, Eimuntas Nekrošius, s dramskim ansamblom HNK u Zagrebu priprema uprizorenje “Ivanova” A. P. Čehova. Premijera je 5. svibnja.

Eimuntas Nekrošius (1952., Litva) diplomirao je na Državnom institutu za kazališnu umjetnost Lunačarski u Moskvi. Poslije povratka u domovinu odmah je angažiran kao redatelj u tamošnjim kazalištima, najčešće u Državnom dramskom kazalištu u Kaunasu i Državnom kazalištu mladih u Vilniusu, u kojem je proveo više od 12 godina. Ravnatelj je Međunarodnoga kazališnog festivala u Litvi – LIFE. Svojim neobičnim režijama već desetljećima pobuđuje zanimanje ne samo u domovini nego diljem Europe, a posebno se istaknuo ciklusom Shakespeareovih tragedija, poput “Macbetha”, “Othella” i “Hamleta”, a mnoga od tih iznimno uspješnih uprizorenja i dalje se izvode na pozornicama mnogih zemalja i na kazališnim festivalima.

Hrvatska je publika imala priliku pogledati njegovu režiju “Othella”, koji je prije više od 14 godina gostovao na Dubrovačkim ljetnim igrama te predstavu “Radost proljeća” koja je 2003. izvedena u sklopu Festivala svjetskog kazališta u zagrebačkom HNK.

Nezavisni umjetnički centar Meno Fortas/Tvrđava umjetnosti u Vilniusu, gdje je od početka umjetnički ravnatelj osnovao je 1998. U posljednjih više od 30 godina režirao je brojne kazališne predstave, postavši najpoznatiji litvanski redatelj i svakako jedan od značajnijih europskih redatelja, čije predstave redovito izazivaju golemo zanimanje publike i službene kritike - javljaju iz HNK Zagreb.

Za svoj je umjetnički rad dobio mnogobrojne međunarodne nagrade i priznanja. Režija Čehovljevog “Ivanova” Nekrošiusu je prva suradnja sa zagrebačkim HNK. U predstavi nastupaju Bojan Navojec, Dragan Despot, Milan Pleština, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Lana Barić, Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky. N.Vek.

Možda ste propustili...

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u