Sport
URBANA LEGENDA

Ševčenko je u proljeće
1997. bio korak do Osijeka
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Vezani članci

“KOCKASTI” JEDVA ČEKAJU PETAK I PUN MAKSIMIR

Ukrajini će trebati tri Konopljanke da osvoje bar bod u Zagrebu

Uz današnjeg ukrajinskog izbornika Andreja Ševčenka iza kojeg je impozantna igračka karijera vezana je jedna možda manje poznata, ali vrlo zanimljiva priča u kojoj se pojavljuje i NK Osijek. Bilo je to u proljeće 1997. godine, kada je osječki prvoligaš tragao za pojačanjima. Tadašnji trener Milan Đuričić, koji je taman na klupi zamijenio Luku Bonačića, i jedan od najbližih suradnika tadašnjeg predsjednika Antuna Novalića, Đurika Vuković, zaputili su se u Budimpeštu. Išli su gledati napadača Pala Fischera, a neočekivano im sletjela jedna druga ponuda. Naime, ukrajinski nogomet tada nije bio ovo što je danas. Klubovi su se borili s financijskim problemima i tamo se moglo naći igrača, pa je tako Osječanima bio ponuđen nitko drugi do - Andrej Ševčenko, koji je tada imao 20 godina. Priča se nije zavrtjela, a kasnije su, kada je Ševčenko postao igrač svjetskog glasa, “zli jezici” u šali pričali kako je Đuričićevo prvo pitanje u vezi Ševčenka bilo ono čuveno: “Može li on ponavljati?”. Legenda ne govori o tome kakav je bio odgovor na to pitanje, ali zapravo istina je bila posve drugačija. Ševčenko je već tada koštao 500.000 američkih dolara, što je u to vrijeme bila astronomska cifra za igrača u tim godinama.

- I danas me prijatelji u šali znaju “optužiti” kako tada nisam prepoznao svjetski talent. Međutim, iako sam bio dopredsjednik kluba nisam imao previše utjecaja na sportsku politiku, ali još je važnije što je njegova odšteta za to vrijeme bila iznimno velika. Tim više što je još bio anoniman igrač. Pa, u Osijeku su tada igrači zarađivali 40 do 50 tisuća DEM na godinu (osim Pamića koji je igrao za 100.000 njemačkih maraka nap.a.). Jednostavno si tada to nismo mogli priuštiti - prisjeća se Vladimir Bučević, nekadašnji predsjednik i dopredsjednik NK Osijek.

Već tu jesen 1997. popularni “Ševa” je privukao pozornost na sebe kada je predvodeći kijevski Dynamo svladao Barcelonu u skupini Lige prvaka s 3:0 u Kijevu, i čak 4:0 na Camp Nou. Tada je Ševčenko zabio “Barci” čak tri pogotka. Iste jeseni dogodile su se i povijesne utakmice dodatnih kvalifikacija za SP u Francuskoj, u kojima je Hrvatska svladala Ukrajinu. Kasnije je Ševčenko najduže u dresu Milana, a potom i Chelsea stekao planetarnu slavu. A kako je njegova karijera rasla tako se i priča o “Ševinom” dolasku među “bijelo-plave” razvila u osječku urbanu legendu u kojoj se pričalo dosta toga, samo ne prava istina o toj ponudi. Ali, takve su legende često i priče za malu djecu. D.Keler

Možda ste propustili...

PRVA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSJEČKO-BARANJSKA

Hajduk izgubio u derbiju, bodovi Baranji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana