Novosti
ČEKA SE RJEŠENJE KRIZE U KONCERNU

Agrokorovi dobavljači:
Tražimo jasniju komunikaciju
s kompanijom i bankama
Objavljeno 21. ožujka, 2017.
Bitno je osigurati stabilnost za zaposlenike i sve dobavljače, rekla je Dalić

Devetnaest Agrokorovih dobavljača u utorak poslijepodne sastalo se s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić te ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Na sastanku su bili predstavnici Vindije, Dukata, Kraša, Atlantic Tradea, Podravke, Francka, Mlinara, Agrofructusa, Logistike Violete, Carlsberga Croatia, Saponije, Kandita, Perutnine Ptuj - Pipo, Megglea Hrvatska, Badela 1862, Moslavina voća, BAT-a te Coca-Cole HBC Hrvatska. Procjenjuje se da je Agrokor dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, a prema neslužbenim informacijama nitko od dobavljača koji su došli na sastanak ne namjerava se odreći svojih potraživanja.

- Vlada očekuje od uprave Agrokora da nađe rješenja koja će osigurati stabilnost za zaposlenike i dobavljače, ali pritom mislim na sve dobavljače, a ne samo na ove s kojima smo se sastali. Posebno mislim na male dobavljače. Dobavljači su otvoreno kazali da žele i očekuju otvoreniju i jasniju komunikaciju s kompanijom i bankama, i u tome ih Vlada podržava. Njihovi napori i aktivnosti u osiguravanju tijeka robe važni su za budućnost Agrokora. Očekuju da budu upoznati sa svim procesima u kompaniji i da sudjeluju u planu restrukturiranja, a Vlada ih i u tome također podržava jer sama stabilnost kompanije o njima uvelike ovisi - rekla je ministrica Dalić nakon dvosatnog sastanka.

U ponedjeljak je na sastanku predstavnika pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor - Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka zaključeno da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu.

Izvršni direktor ruskog Sberbanka German Gref izjavio je u utorak kako ta banka čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor. Iz Sberbanka su u ponedjeljak kazali da su se sastali s glavnim bankama vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji je trebao biti usuglašen do utorka.

- U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane na nogama i riješi svoje privremene probleme. Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama - rekao je Gref, bez iznošenja detalja. Kako prenosi Reuters, Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz Agrokora, izjavio je da ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju trenutačne krize u koncernu Agrokor.

- Mislim da smo svjesni značenja Agrokora, ne samo u smislu kompanije nego i u smislu onog što znači za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Ja i moj poslovni angažman prije imenovanja za ministra neće biti nikakav limitirajući faktor u rješavanju ove situacije. Ne želim biti uteg u ovoj situaciji, uteg svojoj vladi, a poglavito svojoj državi - rekao je Marić. Dodao je da kao ministar financija o određenim stvarima treba dati svoje mišljenje i sudjelovati, ali da "nikako neće biti uteg". Na pitanje je li na njegovu sastanku s izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke u ponedjeljak bilo riječi o ulaganju te banke u Agrokor, ministar Marić je rekao da se o tome nije specifično razgovaralo, ali je spomenuto.

- Mi smo to spomenuli jer kinesku stranu uvijek zanima kakva je situaciju u Hrvatskoj, u gospodarstvu - rekao je Marić. Na dodatni upit znači li njegov odgovor da ta kineska banka neće biti uključena u rješavanje problema Agrokora, Marić je rekao kako “ništa ne prejudicira i ne zaključuje”.

Dijana PAVLOVIĆ/H
SDP i partneri: Najvažnija su radna mjesta

U slučaju Agrokor najvažnija su radna mjesta, poručili su čelnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista koji su u utorak u Varaždinu bili na potpisivanju koalicijskog sporazuma za lokalne izbore u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasio je da je najvažnije da radnici ostanu na svojim radnim mjestima i da hrvatsko gospodarstvo i proizvodnja ostanu stabilni. “Tko će biti u vlasničkoj strukturi manje je bitno. Država ne smije plaćati tuđe dugove. Radnici su na prvom mjestu i treba namiriti dobavljače i platiti dug državi. Agrokor sa svojim kreditorima treba naći rješenje”, rekao je šef SDP-a, a njegov kolega iz HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je sastanak dobavljača i partnera s potpredsjednicom Vlade, ali je kritizirao predsjednika Sabora. “Moram komentirati jeftini populizam predsjednika Sabora jer 99,9 posto on neće odlučivati tko će, kada i kako upravljati Agrokorom, nego vjerovnici, kreditori i sadašnja uprava”, kazao je Vrdoljak.

German Gref

izvršni direktor ruskog Sberbanka

Učinit ćemo sve da kompanija ostane na nogama i riješi svoje privremene probleme. Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama.