Osijek
TRIBINA UDRUGE SVE ZA NJU I MAMMAE KLUBA

Preventivnim pregledima do
ranog otkrivanja raka dojke
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Udruge SVE za NJU i Mammae klub organizirale su na Medicinskom fakultetu tribinu pod nazivom “Kako poboljšati proces dijagnosticiranja i liječenja raka dojke?”.

- Želimo otkriti što je to dobra praksa u zdravstvenome sustavu te pronaći procijepe koje bi trebalo poboljšati. Cijelo ovo istraživanje ima cilj i svrhu da se napravi jedna podrobna analiza podataka koju bi predstavili javnosti. Formirano je Povjerenstvo za izradu nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti te smatramo da je najispravnije krenuti od karcinoma dojke, s obzirom na to da je to karcinom za kojeg imamo sjajne uvjete liječenja i izvrsnu terapiju, no ipak ne postižemo krajnje željene rezultate, a to je pad smrtnosti - poručila je Liljana Vukota, glavna tajnica Udruge SVE za NJU.

Dodala je kako bi trebala postojati dobra analiza stanja da bi se predlagali ikakvi koraci i promjene, a najbolju analizu mogu dati pacijenti koji su prošli kroz to liječenje. Uz navedeno, jako je važno da se poveća odaziv kako bi se kroz nacionalni program otkrivalo više karcinoma dojke u ranoj fazi kada je on gotovo u potpunosti izlječiv. Tribini se priključio i Mammae klub kako bi olakšali proces ženama koje su zatečene tom dijagnozom. “Najčešće žene koje se nađu u toj situaciji nemaju osobu ili mjesto gdje bi dobile odgovor na pitanja i dileme, stoga smo im nastojali pružiti sve podatke o lokaciji kluba, kako uspostaviti kontakt te otvoren poziv da nam se priključe”, rekla je Katica Andraši, predsjednica Mammae kluba. Osim sudjelovanja u anonimnom istraživanju, održano je predavanje doc. dr. sc. Ilijana Tomaša, pročelnika Zavoda za onkologiju KBC Osijek, na kojem je preporučio redovitu kontrolu i odaziv na preventivne programe za rano otkrivanje raka. D. Horvat

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike