Novosti
UBILI IH MARTIĆEVCI

Putin postumno odlikovao novinare
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin postumno je odlikovao Ordenom hrabrosti ruske novinare Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, koji su ubijeni u ratu na području bivše Jugoslavije 1991. godine, objavili su ruski mediji.

Kurinoj i Nogin, novinari Državne radiotelevizije SSSR-a, 1. rujna 1991. putovali su službenim automobilom iz Beograda kako bi popratili sukobe između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojbi. Na putu kroz Hrvatsku ubili su ih predstavnici samoproglašene republike Srpske Krajine. Nakon 26 godina obavještajnog rata između Zagreba i Beograda o odgovornosti za taj zločin, to je prvi put da se o cijelom slučaju, o kojemu se dosad šutjelo, očitovala i službena Moskva, rekao je pukovnik HV-a Ivica Pandža-Orkan. "Za nas ova vijest ima veliko značenje i napokon je otklonjena svaka sumnja o tom zločinu. Kao prvo, Nogin i Kurinoj službeno su proglašeni poginulima, a drugo, i Rusija je napokon prihvatila da su za ubojstvo odgovorni pripadnici srpske paravojne milicije", rekao je Pandža, istražitelj povijesti Domovinskog rata. Kako je DORH utvrdio, Viktor Nogin i Genadij Kurinoj su 1. rujna '91. Opel Omegom diplomatskih pločica ruskog veleposlanstva iz Beograda, označenom bijelom zastavom i oznakom PRESS, iz Petrinje vozili prema Hrvatskoj Kostajnici, kada je kod sela Panjani na njih otvorena vatra. Na temelju dokaza i izjava svjedoka, protiv pripadnika srpske paravojne postrojbe vodi se istraga i zbog ubojstva 16 hrvatskih civila u studenome 1991. u Kostrićima. Za osumnjičenima traga i Interpol.H

Podignut spomenik

Na poticaj Ivice Pandže, udruge hrvatskih branitelja su 2013. godine poginulim ruskim novinarima podigli spomenik u Panjanima, ali svečanosti otkrivanja nije bio nazočan nitko od službene ruske i hrvatske vlasti.

Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav