Novosti
BORBA PROTIV KOMARACA

Počinje pokusni larvicidni tretman i u Kopačkom ritu
Objavljeno 22. ožujka, 2017.
Grad Osijek, Ministarstvo zaštite okoliša i Kopački rit zajednički će se baviti problemom

U suradnji Grada Osijeka, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Parka prirode Kopački rit ovoga proljeća provest će se pokusni larvicidni tretman komaraca na jednom manjem dijelu Kopačkog rita koji je najbliži središtu Osijeka kako bi se istraživao učinak tog tretmana na borbu protiv komaraca u gradu, ali i na živi svijet Parka prirode.

Komarci i njihov biološki tretman bila je tema sastanka pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike Igora Kreitmeyera, ravnatelja PP Kopački rit Damira Opačića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka Romana Kristića i saborskog zastupnika Miroslava Šimića (Most). Sastanak koji je organizirao Šimić održan je u utorak u hotelu Osijek.

- Prvi put ćemo na području Kopačkog rita koji je najbliži središtu grada imati koordiniranu aktivnost tri institucije - kazao je Šimić. Dodao je kako će se nakon tog tretiranja moći vidjeti učinci u pogledu suzbijanja komaraca u središtu grada, što bi gradu ubuduće moglo mnogo pomoći u borbi protiv komaraca.

Kristić je kazao kako Grad nastavlja dobru suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša s obzirom na to da je lani izdana dozvola za larvicidni tretman u sjevernom dijelu Kopačkog rita koji nema izravnog utjecaja na grad. Tretman će se ove godine provoditi u južnom dijelu Parka prirode, kod Donjeg grada, koji je samo kilometar i pol udaljen od središta grada. Napomemuo je kako se biološkim uništavanjem ličinki smanjuje mogućnost izlaska komaraca, što utječe na smanjenje potrebe za kemijskim tretmanima odraslih komaraca, koji su u pravilu neučinkoviti. Biološki visokociljani tretman ličinki komaraca koristi se u Njemačkoj ili Švedskoj već više desetaka godina na zaštićenim prirodnim područjima, naglasio je Kristić. Dodao je da se taj postupak koristi i kod nas na sjevernim poplavnim područjima uz Dravu.

- Ključna je poruka da smo se zajedno našli na ovom sastanku i da je on održan na vrijeme, s obzirom na sezonu. Kopački rit, treba to naglasiti, čini samo petinu komaraca koji stvaraju problem Osijeku. Dio Rita najbliži Osijeku je i zoološki rezervat s posebnom zaštitom. Unatoč tomu dopustit ćemo ove godine larvicidna tretiranja koja su najmanje invazivna na ostatak populacije. Nadam se da ćemo znanstvenoistraživačkim pristupom uspjeti dokazati kako nemamo velik utjecaj na ostale vrste u rezervatu i da ćemo uspjeti spriječiti nastanak komaraca u začetku - naglasio je pomoćnik ministra Kreitmeyer.

Ravnatelj Parka prirode Damir Opačić istaknuo je kako će se istraživati na koji način biološki larvicidni tretman djeluje na predatore koji se hrane ličinkama komaraca i one na vrhu hranidbenog lanca. Istraživanja se, pojasnio je, ipak ne mogu provesti u jednoj sezoni, jer variraju vodostaji, poplavna razdoblja i temperature te će biti potrebno nekoliko godina kako bi se došlo do relevantnih podataka.

Igor MIKULIĆ
OSIJEK LANI NA KOMARCE POTROŠIO 3,5 MILIJUNA, A 2009. 14 MIL. KUNA

Grad Osijek je na uništavanje komaraca lani potrošio oko 3,5 milijuna kuna, a ove godine u proračunu je planiran milijun kuna više. Taj se iznos godinama smanjuje jer je provedbom javnih natječaja spuštena cijena tretiranja za 30 do 70 posto, pojasnio je Romano Kristić. Dodao je da se istodobno povećala učinkovitost tretmana zbog povećane kontrole i ciljanih tretiranja. Primjerice, 2009. godine za provedbu tretmana na području Osijeka utrošeno je čak 14 milijuna kuna. “Pozivamo na suradnju o ovom pitanju i druge institucije - ministarstva zdravstva, poljoprivrede te turizma, Hrvatske vode, Hrvatske šume, biologe i sve one koji mogu dati doprinos u smanjenju broja komaraca na ovom području, ponajprije zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti”, kazao je Kristić.

Možda ste propustili...