Novosti
ZNANSTVENICI O DEMOGRAFSKOM SLOMU

“Ili buđenje ili svi u Dublin?”
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Vezani članci

OD ULASKA U EU

U Irsku je otišlo čak 12.185 Hrvata

Pod naslovom “Ili buđenje ili svi u Dublin?” u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u četvrtak, 23. ožujka, s početkom u 10 sati bit će održan okrugli stol na kojem će sudjelovati ugledni znanstvenici iz Zagreba i Osijeka. Organizatori ovog skupa su Institut za migracije i narodnosti Zagreb, Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, Područni centar Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, osječki ogranak Matice hrvatske i Grad Osijek.

O obrazovnoj i ekonomskoj dimenziji demografskih i migracijskih procesa govorit će rektor osječkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj. Tema izlaganja doc. dr. Stjepana Šterca s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bit će “Demografski slom ili moguća revitalizacija?”. Prof. dr. sc. Josip Jurčević s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pozabavit će se povezanošću demografije i sigurnosnih pitanja u Hrvatskoj 21. stoljeća. Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo govorit će o demografskim utjecajima na sustave poput mirovinskog ili poreznog. Kako nam je u utorak rekao na konferenciji za novinare, hrvatske javne financije urušit će se zbog demografskog sloma koji nam prijeti.

Još jedna od zanimljivih tema bit će ona o iseljavanju liječnika u razdoblju od 2013. do 2016. te sociodemografskim obilježjima, uzrocima i posljedicama te migracije. Prof. dr. sc. Anđelko Milardović s Instituta za migracije i narodnosti Zagreb iznijet će svoja gledanja na tranziciju, tranzicijski spektakl i nove migracije iz Hrvatske u Europu. Studenti Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta predvođeni svojim profesorom, doc. art. Anđelkom Mrkonjićem iznijet će svoje dojmove o projektu “Gdje je nestao moj grad” koji je pobudio zanimanje medija i javnosti kada je riječ o egzodusu mladih iz Osijeka, Slavonije i Hrvatske. D.C.

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja