Novosti
KRIMINAL I KORUPCIJA

Sumnjivo meso iz Brazila, Europa ograničila uvoz
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Vezani članci

DORUČAK S HRVATSKIH FARMI

Hrvatska piletina bolja je od one iz Tajlanda

Neki od najvećih uvoznika mesa iz Brazila, kao što su Kina i EU, obustavili su, ili su ograničili uvoz zbog sumnji da su brojne brazilske kompanije godinama prodavale nepouzdane i zdravstveno upitne mesne proizvode.

Kina je zabranila uvoz crvenog mesa iz Brazila, dok je Europska unija poručila kako će prestati poslovati s tvrtkama povezanima s aferom. Slučaj zdravstveno upitnog mesa pokrenut je velikom saveznom policijskom akcijom u Brazilu prošloga petka, u kojoj su pronađeni dokazi da su radnici u pojedinim tvornicama nekoliko godina za tržište pakirali pokvarene i nekvalitetne proizvode.

Brazil je najveći svjetski izvoznik crvenog mesa i mesa peradi, s godišnjim izvozom vrijednim više od 12 milijardi dolara, pa je brazilska vlada posljednjih dana poduzela sve kako bi izbjegla potpunu ili djelomičnu zabranu uvoza mesa od strane drugih zemalja.

Predsjednik Michel Temer održao je hitne sastanke tijekom vikenda te čak pozvao pojedine strane diplomate u nedjelju na večeru u restoran s odrescima, u nastojanju da ih razuvjeri. No, napori su bili uzaludni. Kina, EU, Južna Koreja i Čile objavili su ograničenja na uvoz mesnih proizvoda iz Brazila. Zajedno, izvoz u te zemlje je činio gotovo trećinu ukupnog brazilskog izvoza mesa u 2016. godini, navodi list O Globo. Savezna policija prošloga je petka, nakon dvogodišnje istrage, u šest brazilskih država pretresla proizvodne pogone brojnih tvornica i uhitila više od trideset osoba. Vlada je suspendirala više od 30 viših državnih službenika koji su trebali uočiti i sankcionirati nehigijenske i ilegalne prakse, i trenutačno se nalaze pod istragom za korupciju.

Veleposlanik EU-a u Brazilu Joao Cravinho, rekao je da želi potpuno, hitno pojašnjenje brazilskog ministarstva poljoprivrede. “Istina je da situacija komplicira pregovore”, priznao je brazilski generalni podtajnik za ekonomske i financijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Carlos Marcio Cozendey. Naglasio je ipak da su problemi ograničenog dosega. “Gledano iz perspektive kriminala i korupcije, nema sumnje da je riječ o jako ozbiljnom incidentu”, kazao je Cozendey za AFP. No, "prema onome što nam je poznato, on neće utjecati na kontrolni sustav u cjelini", naglasio je. Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi. Navode samo da su u pojedinim slučajevima korištene karcenogene tvari kako bi se prikrio miris pokvarenog mesa. Osim kompanije BRF, u čijem su vlasništvu brendovi Sadia i Perdigao, pod istragom je i JBS, najveći prodavatelj mesa u svijetu i vlasnik brendova Big Frango, Seara Alimentos i Swift. H

PODMITILI SU INSPEKTORE

Brojni pogoni za pakiranje mesa zatvoreni su, a još 21 nalazi se pod istragom. Istražitelji navode kako su pojedini direktori podmitili zdravstvene inspektore i političare u cilju dobivanja državnih dozvola za svoje proizvode. Optužili su više od trideset kompanija za brojne higijenske propuste. Među njima su i JBS, najveći svjetski izvoznik govedine te BRF, vodeći svjetski proizvođač mesa od peradi.