Regija
PODRUČNA ŠKOLA VELIŠKOVCI

Valpovštini prvi Zavičajni muzej
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

VELIŠKOVCI - Valpovština je dobila Zavičajni školski muzej. Otvoren je u Područnoj školi Veliškovci, a za njegovu su realizaciju posebice zaslužni učenici i djelatnici škole Veliškovci, predvođeni učiteljicama Lovorkom Kopić i Mirjanom Majdenić.

Prije svega zahvaljujući donacijama sumještana i manjim dijelom posudbi, tijekom četiri mjeseca učenici su uspjeli prikupiti više od stotinu predmeta iz škrinja svojih roditelja, baka i djedova, dokazavši da cijene baštinu svoga kraja. Zavičajni školski muzej otvorenim je proglasila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, a riječi pohvale i potpore okupljenima je uputio i ravnatelj OŠ Ivana Kukuljevića Belišće Darko Kovač, poručivši kako u vremenima globalizacije nema važnijeg zadatka od očuvanja vlastitog identiteta i posebnosti.

Djelatnici Područne škole u Veliškovcima trude se godinama raditi na očuvanju zavičajne kulture, materijalne i nematerijalne, a osnivanjem Zavičajnog školskog muzeja to je dobilo i službenu formu. Samu ideju i proces realizacije Muzeja podrobnije je opisala nastavnica hrvatskog jezika Lovorka Kopić. Ona je naglasila da zamisao postoji već nekoliko godina, no realizirana je unatrag nekoliko mjeseci, s ciljem čuvanja predmeta od propadanja i nestajanja.

- Zavičajni školski muzej ima i obrazovnu te odgojnu funkciju. Obrazovnu zato što djeca mogu vidjeti kako se nekada živjelo, a odgojnu utoliko što ih se uči da čuvaju svoju baštinu. Doista, među prikupljenim predmetima ima svega, od žlice do ormara, no to je samo početak. Vjerujem da će sumještani, sada kada su vidjeli koliko smo ozbiljni u svojoj namjeri, donositi još više stvari - kaže Kopić.

Među brojnim učiteljima koji su se uključili u projekt također je i učiteljica razredne nastave Mirjana Majdenić, koja od početka rada s djecom njeguje tradiciju i običaje naših sela, ali u to uključuje i roditelje, bake i djedove.

- Zavičajni školski muzej dokaz je da su se u to svi rado uključili i potvrdili da čovjek bez prošlosti nema ni budućnosti. Našu tradiciju želimo sačuvati, a to možemo i kroz ovakve izložbe. Iako je ovdje više od stotinu predmeta, ni jedan ne možemo izdvojiti, jer svaki ima svoju priču - napominje Majdenić.

Budući da su djeca iskazala veliko zanimanje za učenje o nazivima i uporabi pojedinih predmeta, o tome kako se nekada živjelo, učiteljice kažu da su mogućnosti sada iznimno velike te da će zbirka moći biti i svojevrsni temelj i povod za nove priredbe dramske sekcije.

Lidija ANIČIĆ
Stalni postav u Gatu?

- Ideja za ovaj projekt već jako dugo postoji ne samo u ovoj Područnoj školi, nego i u sva tri sela koja joj gravitiraju. Grad Belišće podržava tu ideju i pomoći ćemo koliko budemo mogli, između ostaloga i tako da ćemo, kad bude završen društveni dom u Gatu, ponuditi prostor za stalni postav. Tu ideju čuvanja starine, onoga na čemu se temelji život ovoga kraja, trebamo sačuvati za djecu koja pohađaju ovu školu, ali i za sve buduće generacije - poručila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike