Kultura
M. STANČIĆ U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Nakon Zagreba izložba putuje u Varaždin
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

ZAGREB - U suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, Umjetnički paviljon u Zagrebu postavio je izložbu radova velikog hrvatskog slikara Miljenka Stančića. Izložba se priređuje u povodu 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti jednoga od nezaobilaznih autora hrvatskog slikarstva sredine 20. stoljeća.

Miljenko Stančić, akademski slikar, profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ilustrator i scenograf, rođen je u Varaždinu 1. ožujka 1926. godine, a umro je u Zagrebu 13. svibnja 1977. godine. Diplomirao je na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kod profesora Marijana Detonija, Krste Hegedušića i Jerolima Mišea, a gdje se kasnije, između 1961. i 1977. godine, vratio kao profesor slikarstva. Školovanje je nastavio na poslijediplomskom studiju grafike u klasi Tomislava Krizmana. Bio je osnivač i član grupe Petorice, unutar koje su uz njega djelovali i Ljubo Ivančić, Ivan Kožarić, Valerije Michieli te Josip Vaništa. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, zajedno s Josipom Vaništom, Stančić je 1952. imao prvu izložbu na kojoj je izloženo tridesetak njegovih najranijih djela, s kojom je postigao velik uspjeh i pobudio interes kako likovne kritike, tako i javnosti. Od 1953. godine izlaže na brojnim međunarodnim izložbama, posebno u Parizu, te postiže svjetski uspjeh. Stančić je za života realizirao četrdesetak samostalnih i više od 250 zajedničkih izložbi, što potvrđuje njegovu izuzetnu slikarsku aktivnost.

Autorica izložbe i izbora djela je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Izložba je organizirana u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, gdje će biti postavljena od 9. kolovoza do 29. listopada. Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu može razgledati do 7. svibnja 2017. D.Kć.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente