Kultura
16. HRVATSKI NASTUP NA SAJMU KNJIGA

Damir Karakaš i Slobodan Šnajder predstavljaju Hrvatsku u Leipzigu
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Na Sajmu knjiga u Leipzigu, koji se održava od 23. do 26. ožujka, Hrvatsku će predstavljati dvojica autora: Slobodan Šnajder s višestruko nagrađivanim epskim romanom “Doba mjedi” i Damir Karakaš s najnovijim romanom “Sjećanja šume”. Hrvatski se autori i izdavači ove godine predstavljaju 16. put, a osim knjiga dvojice autora, na hrvatskom će izložbenom prostoru biti predstavljeni prijevodi hrvatskih autora na engleski i njemački, objavljeni u ediciji „Das Beste aus der kroatischen Literatur“/“The Best of Croatian Literature“.

Ministarstvo je kulture ovogodišnjim nastupom željelo očuvati kontinuitet prisutnosti Hrvatske na sajmu u Leipzigu, usmjerenom na autore i čitatelje te naklonjenom književnostima na jezicima s manjim brojem govornika. Partner Leipziškog sajma ove godine je Litva.

Hrvatski autori predstavit će se u okviru zajedničkog programa u organizaciji međunarodne kulturne mreže Traduki. Kao članica ove kulturne mreže, Hrvatska kontinuirano nastupa u Leipzigu, a književni je program ove godine osmišljen oko teme „Ni Istok, ni Zapad – Alkemija Balkana“, kojom će se predstaviti kulturna raznolikost zemljopisnog balkanskog prostora i njegovo uključivanje u europski kulturni kontekst.

Sajam je izvrsna prilika za predstavljanje hrvatske književnosti, autora i nakladnika, kulturnog i književnog potencijala, kao i za povećanje vidljivosti hrvatske književnosti na europskoj kulturnoj sceni. Hrvatska se, zahvaljujući programskoj suradnji s međunarodnom kulturnom mrežom Traduki, uključila u širi kontekst predstavljanja književnosti s područja srednje, istočne i jugoistočne Europe te Švicarske i Kneževine Lihtenštajn. Tradukijevi programi predstavljanja odvijaju se na posebnim sajamskim forumima, kao i na brojnim izvansajamskim lokacijama, što je jedna od posebnosti sajma u Leipzigu - ističe se u priopćenju ministarstva.

Sajmu prethodi program predstavljanja filmskih ostvarenja iz zemalja članica mreže Traduki, na kojem hrvatsku kinematografiju predstavlja i film Ivone Juka “Ti mene nosiš”. Tjedni filma održavaju se od 1. do 16. ožujka. N.Vek.

BOLOGNA, SARAJEVO I VARŠAVA

Tijekom prvog dijela 2017. hrvatski će se autori i nakladnici predstaviti na sajmovima knjiga u Bologni (od 3. do 6. travnja), Sarajevu (od 19. do 24. travnja), a oba predstavljanja organizira Hrvatska dječja knjiga, te u Varšavi od 18. do 21. svibnja.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike