Mozaik
FILMOVI MIE PETRIČEVIĆ I HANE JUŠIĆ

Posebna priznanja za “Putujuću zemlju” i “Ne gledaj mi u pijat” na filmskom festivalu u Sofiji
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji Mia Petričević nagrađena je posebnim priznanjem za ulogu u debitantskom dugometražnom filmu scenaristice i redateljice Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat”, a posebnim priznanjem nagrađena je i manjinska koprodukcija “Putujuća zemlja”, animirani film bugarskog redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova.

Uloga u filmu “Ne gledaj mi u pijat” debitantsko je glumačko ostvarenje splitske arhitektice Mije, koju je Hana Jušić 'otkrila' slučajno na viškoj plaži i nagovorila da dođe na audiciju za glavnu ulogu. Podsjetimo, Mia je Nagradu za najbolji glumicu već osvojila na 18. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, a filmu “Ne gledaj mi u pijat” ovo je ukupno jedanaesta nagrada.

Posebnim je priznanjem (Jameson nagrada za kratkometražni film) nagrađen i animirani kratkometražni film “Putujuća zemlja”, redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova. Film je nastao u koprodukciji bugarskog Compote Collectiva i hrvatskog Bonobostudija (hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević) prikazan je u sklopu nacionalnog programa kratkometražnog filma.

Odluku o posebnim priznanjima za oba film donio je međunarodni žiri u sastavu: Cristi Puiu, redatelj i predsjednik žirija; Manfred Schmidt, filmski profesionalac; glumice Deborah Kara Unger i Anjela Nedyalkova te redateljica Eliza Petkova.

Uz ova dva, na festivalu je u programu Balkan competition prikazan i dugometražni igani film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, koji kajem godine kreće u redovnu kinodistribuciju diljem SAD-a, kao i manjinska koprodukcija “Gogitin novi život”, u režiji Levana Koguashvilija. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović, a film je prikazan u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dokumentarnih filmova.

Inače, najboljim filmom 21. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji proglašen je bugarsko-dansko-francuski naslov “Godless”, redateljice Ralitze Petrove. Na festivalu u Sofiji ove je godine prikazano 170 filmova iz 55 zemalja svijeta. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike