Mozaik
HRVATSKA KOPRODUKCIJA “NEPAROŽDERI”

Najgledaniji animirani film u povijesti češke kinematografije
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Dugometražni animirani film “Neparožderi” (Lichožrouti), nastao u hrvatskoj koprodukciji, postao je najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije, s prodanih više od 320.000 ulaznica.

Taj češko-slovačko-hrvatski film temelji se na istoimenoj popularnoj dječjoj knjizi koju je napisao Pavel Šrut o suprotstavljenim bandama malih simpatičnih bića, nevidljivih običnim ljudima, koja kradu jednu čarapu iz para. Knjiga je objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada i u izdanju Algoritma (2011.). Premijera filma održana je 20. listopada 2016. u Češkoj, a film je i dalje u redovnoj kinodistribuciji. Trenutačno se prikazuje i u Slovačkoj, gdje ga je do sada pogledalo oko 20.000 gledatelja.

Režiju potpisuje češka animatorica Galina Miklinova, produkcijska kompanija je Total HelpArt iz Praga, koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski dio koprodukcije vodi firma Filmosaurus Rex d.o.o. iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem.

Glazbu za film, koja je izvedena uz pomoć hrvatskih glazbenika i instrumentalista, skladao je Mate Matišić. Uz Hrvatski audiovizualni centar, film su sufinancirali i Češka televizija te HBO, svjetsku prodaju filma vodi danski prodajni predstavnik Level K, a hrvatska distribucija filma očekuje se uskoro. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike