Mozaik
“SLIKE IZ ŽIVOTA RATNIKA” 22. OŽUJKA

Vukovarska premijera filma
o heroju obrane grada
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

“Slike iz života ratnika” – dokumentarni film o legendarnom vukovarskom zapovjedniku obrane grada 1991. godine Ivanu Anđeliću – Doktoru, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića, već je osvojio srca gledatelja.

Uoči slavonske premijere filma producent Ivanković iz Udruge “Dr. Ante Starčević” u Tovarniku kaže: “U Zagrebu je film premijerno dvaput prikazan zbog velikog zanimanja, glavnom akteru došli su ruku pružiti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, hrvatski generali Miljenko Filipović, Ante Roso i Željko Glasnović, a Zvonimir Hodak, odvjetnik brojnih Vukovaraca, film je ocijenio briljantnim.”

- Neviđen interes film je izazvao i u Dalmaciji, gdje je početkom ožujka prikazan u Sinju, Splitu, Zadru i Vodicama. U Splitu su ljudi stajali u redu da bi se slikali s Doktorom, razmijenili riječ-dvije o Domovinskom ratu i izrazili mu divljenje zbog svega što je učinio i što danas radi – dodaje Ivanković.

Slavonska premijera dokumetarca “Slike iz života ratnika” bit će u Vukovaru 22. ožujka u Ružičkinoj kući, u Tovarniku 23. ožujka u Vili Tovarnik, u Našicama 24. ožujka u kinu Doma kulture i u Osijeku 25. ožujka u kinu Urania. Sve projekcije u slavonskim gradovima počinju u 19 sati, a ulaz je slobodan. Premijerama će nazočiti i glavni protagonist filma, Ivan Anđelić – Doktor, kao i filmska ekipa.

Inače, kako se opisuje i u filmu, Ivan Anđelić – Doktor imao je sređen život kad je počeo rat. – Živio je u Tovarniku sa suprugom i dvoje djece, imao uhodan privatni posao i lijepo je živio. Ali kad je vidio što se sprema protiv Hrvatske, stavio je sve svoje znanje i imovinu na raspolaganje, otišao na vojnu obuku i stao u obranu svoje domovine, a to je značilo i obranu golog života. Preživio je pakao Vukovara, a potom otišao u obranu Rame (BiH), odakle je podrijetlom; bio je tri puta teško ranjen, ali se nikada nije predavao. Kao istinski zapovjednik, u sve bitke išao je prvi i, što je najluđe, a tako i sam kaže, ne smatra se hrabrim, više ludim, jer je, kaže, išao tamo odakle su pametni bježali. Istinski ratnik čija se riječ bez pogovora slušala među svojim je suborcima bio autoritet, uvažavao se i poštovao. To je bilo u ratu. A danas se, u miru, bori za istinu, kao što se u Domovinskom ratu borio za hrvatsku državu – zaključio je producent Ivanković.S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike