Sport
ANTE ČAČIĆ UOČI UKRAJINE

Hrvatska je više nego
što misle razni trovači
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Umjesto ozlijeđenih Ćorluke i Vrsaljka, Čačić neće slati nove pozive

Hrvatska nogometna reprezentacija počela je u ponedjeljak okupljanje za predstojeći kvalifikacijski ogled s Ukrajinom na zagrebačkom Maksimiru te za prijateljski ogled s Estonijom u Tallinnu, četiri dana kasnije. Uoči okupljanja izbornik Ante Čačić održao je konferenciju za medije. Prvo je nekoliko rečenica odvojio na predstojećeg suparnika.

- Ukrajinci su u jako dobrom raspoloženju po dolasku Ševčenka i drugi su na tablici bez poraza. Odlični su na krilnim pozicijama, kompaktno se brane, imaju dobru tranziciju te zaslužuju poštovanje. Međutim, Hrvatska nikada i protiv nikoga nema pravo tražiti alibi, posebice zato što nakon dvije godine igramo pred svojim navijačima. Želimo demantirati bučnu manjinu koja govori o bojkotu i tvrdi da se hrvatsku reprezentaciju ne voli. Ja kao izbornik nigdje u Hrvatskoj nisam doživio nikakvu nelagodnost, a hrvatska reprezentacija je mnogo više nego što misle neki pojedinci koji vole trovati.

Hrvatska će u te dvije utakmice biti bez ozlijeđenih Vedrana Ćorluke i Šime Vrsaljka, koji bi sigurno zaigrali u početnoj postavi. Kao i Ivan Perišić koji nema pravo nastupa zbog isključenja protiv Islanda. Perišiću je ipak Čačić uputio poziv.

- Za Perišićevu zamjenu ima više varijanti, a on je pozvan zato što bi bilo neozbiljno da jedan od najvažnijih igrača reprezentacije bude izvan reprezentacije sedam mjeseci, s obzirom na to da je zadnje okupljanje bilo u studenome, a iduće će biti u lipnju. On je dio reprezentacije, mjesto mu je uz nas i odigrat će cijelu utakmicu u Estoniji.

Umjesto ozlijeđenih Čačić neće slati nove pozive.

- Imamo dovoljno dobrih igrača koji mogu zamijeniti svu trojicu, igrače koji su pokazali da mogu odgovoriti zahtjevima reprezentacije - pojasnio je Čačić.

Hoće li izbornik razmotriti mogućnost povratka Darija Srne ako Vrsaljko bude duže vremena izvan stroja?

- Isključivo sam usredotočen na one koje sam zvao, oni su najbolje što hrvatski nogomet ima i dat ću im punu podršku. Uvjeren sam da su s pravom ovdje, što je utakmica protiv Španjolske na EP-u i dokazala. Srna se, prema mom mišljenju, prerano oprostio, igra na razini koja bi nam bila od koristi, ali o novim igračima možemo razmišljati nakon ove reprezentativne akcije.

U Estoniju neće putovati reprezentativci koje očekuju borbe za titule u domaćim natjecanjima i europskim kupovima. U Tallinnu neće biti ni trojice igrača kojima je upućen pretpoziv. Riječ je o Mariju Pašaliću, Franku Andrijaševiću i Marinu Leovcu.

- Pašalić i Andrijašević dobili su pretpozive jer zaista igraju dobro, ali to ne znači da pozvani igraju lošije. Trener sam 30 godina i ne želim nikome rušiti formu, ne želim nikoga zvati samo zato da bi se zadovoljila forma i šetalo po svlačionici, a oni ne bi previše participirali. Igrače želim vraćati u njihove sredine u pravom natjecateljskom tonusu, da bismo u budućnosti svi zajedno imali koristi. Nije to previše populistički, ali s aspekta struke to je tako - rekao je Čačić.

Povratnik u reprezentaciju je bivši Osječanin Marko Lešković. U konkurenciji nije Dejan Lovren.

- Odluka je bila vratiti Leškovića u krug reprezentacije s obzirom na to da je već bio reprezentativac te jako dobro pozna svlačionicu, što je jako važno s obzirom na kratko razdoblje priprema. Lovrenu nisam zatvorio vrata, a sada nije pozvan jer nema dovoljnu minutažu i ima probleme s koljenom. Bude li zdrav i bude li igrao bit će u kombinacijama već u svibnju.

Vratio se i Marko Pjaca.

- Razvija se kako treba, strašno je potentan i siguran sam da će uspjeti. Radi u velikom klubu, u snažnoj konkurenciji, te igra i ispunjava sve što Allegri traži - zaključio je hrvatski izbornik.

Ante Čačić

izbornik Hrvatske

Srna se, prema mom mišljenju, prerano oprostio, igra na razini koja bi nam bila od koristi, ali o novim igračima možemo razmišljati nakon ove reprezentativne akcije.

PJACA O ALLEGRIJU

Marko Pjaca zbog ozljede je propustio reprezentativne oglede protiv Kosova, Finske i Islanda. Sada je opet u reprezentaciji dobre volje. U Juventusu igra sve više premda trener Massimiliano Allegri svako malo pošalje kritiku prema mladom hrvatskom krilnom napadaču.

- On je trener, moj šef, i to je njegovo pravo. Ja ga moram slušati i još više raditi, rekao je Pjaca kojem je drago što je ponovno među reprezentativcima.

- Dugo me nije bilo zbog ozljede. Užitak je doći na okupljanje reprezentacije i zaigrati za svoju državu. Imamo problema s ozljedama, ali dovoljno smo kvalitetni, rekao je Pjaca koji je kao igrača iznimno cijenio današnjeg ukrajinskog izbornika.

- Kao mali sam gledao Ševčenka. Ne mogu reći da je bio moj uzor, ali strašno sam ga cijenio. Stvarno je bio veliki igrač, rekao je Pjaca.

Možda ste propustili...