Sport
KAKO ZAMIJENITI TROJAC?

Ante Čačić ne smije ignorirati Kalinića
Objavljeno 21. ožujka, 2017.
Vida je u Zagreb stigao s lakšom ozljedom, ali će biti spreman za petak

Hrvatska nema sreće! U kvalifikacijskom ciklusu za SP u Rusiju stalno se susreće s nekakvim problemima uvjetovanim “višom silom”.

U četiri dosadašnja kvalifikacijska okršaja izbornik Ante Čačić samo je jednom na rasplaganju imao sve svoje najjače adute. Bilo je to na samom startu protiv Turske, a gle čuda, to je i jedina utakmica u kojoj Hrvatska nije pobijedila. Kasnije su uvijek nedostajale neke od najjačih karika. Protiv Kosova i Finske Modrić, Rakitić, Ćorluka, a protiv Islanda Modrić je odigrao samo jedno poluvrijeme jer je bio rekonvalescent. Uoči važnog okršaja s Ukrajincima znali smo kako neće biti Ivana Perišića koji je u završnici susreta s Islandom dobio crveni karton, ali stanje se dodatno pogoršalo nakon vikenda.

Zabrinutost i zbog Vide

U njemu su stradale dvije iznimno važne karike naše obrane, Vedran Ćorluka i Šime Vrsaljko. Ćorluka je pravi senator u našem posljednjem redu, teško zamjenjiv, ali na našeg prvog pratitelja u skupini morat ćemo bez njega. Čačić će povjerenje vjerojatno pružiti Mateju Mitroviću koji je jesenas odigrao dobre utakmice u kvalifikacijama. Vrsaljko je, pak, bio standardan i dobar na desnom boku, pa će ga biti jedanko teško nadoknaditi, ali tu zadaću može dobro odraditi Tin Jedvaj. Dakle, izgubili smo desnu stranu zadnjeg reda, a na lijevoj su Domagoj Vida i Josip Pivarić čije su igre jesenas izazivale velike polemike, ali Čačić je ostao pri svojoj odluci i dalje ga forsira. Inače, jučer nije izgledalo dobro ni s Vidom. U Zagreb je došao s natečenom nogom i javila se bojazan da će i on otpasti. Nije odradio popodnevni trening ali glasnogovornik reprezentacije Tomislav Pacak je poručio kako bi Vida trebao biti spreman za petak.

- Hrvatska nikada i protiv nikoga nema pravo tražiti nikakve alibije. Nismo bili kompletni ni prije pa smo odigrali dobre utakmice, pa neću slati nikakve nove pozive. Ovaj se put pogotovo ne smijemo žaliti jer nakon dvije godine konačno ćemo zaigrati pred svojim navijačima kod kuće - kaže Ante Čačić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Pjacin povratak

Njemu će to biti i debi u službenom susretu pred navijačima na hrvatskom tlu. Otkako je sjeo na izborničku klupu, Hrvatska je stalno u nekakvim kaznama, pa je Čačić navijače doživljavao tek u prijateljskim utakmicama, na gostovanjima i na Euru u Francuskoj.

Iako nam ni napad neće biti kompletan, tamo stvari stoje daleko bolje. Osim Perišića, svi ostali su tu. I Marko Pjaca, koji je propustio najveći dio jesenske kvalifikacijske kampanje zbog ozljede. Zapravo, Čačić će imati slatkih briga kako poslagati napad. Pitanje je može li više ignorirati napadački učinak Nikole Kalinića u Fiorentini. Čovjek opet “trpa k'o lopatom” i bio bi red dati mu priliku. To više što može kvalitetnije od Mandžukića igrati leđima okrenut prema vratima. “Mandžo” u posljednje vrijeme u Juventusu nerijetko osvane na lijevom krilu i tamo se snalazi jako dobro. Brozović, koji je u većem dijelu kvalifikacijskih susreta ordinirao po desnom krilu, u ovom trenutku možda i nije u optimalnoj formi jer je neko vrijeme zbog loma prsta na nozi bio izvan stroja. Zato se samo po sebi nameće rješenje s napadačkim trozupcem s Apenina Pjaca - Mandžukić - Kalinić. Dobro zvuči, kada već nema četvrtog asa iz tog talijanskog pokera Ivana Perišića. Čačić, zasad, skriva karte.

- Za Perišićevu zamjenu imamo nekoliko opcija koje ćemo isprobati u danima do utakmice - kratko je komentirao izbornik.

Od prije znamo kako Čačić nije sklon tumbanjima momčadi ako baš na njih nije prisiljen. Voli standardnost i zato ne treba očekivati čuda. Hrvatsku čeka sigurno najizazovnija utakmica u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

Dalibor KELER

Slavonci

MITROVIĆ I VIDA SREDIŠNJI BRANIČI

Sudi Španjolac antonio Lahoz

Utakmicu između Hrvatske i Ukrajine u kvalifikacijama za SP 2018. u petak sudit će Španjolac Antonio Mateu Lahoz (40). Lahoz je međunarodni sudac od 2011. godine, a dosad je dva puta sudio hrvatskim predstavnicima. U listopadu 2014. vodio je utakmicu između Bugarske i Hrvatske u kvalifikacijama za EP 2016. Ogled u Sofiji hrvatska reprezentacija dobila je s 1:0. Lahoz je sudio i Dinamu na gostovanju kod Olympiakosa u Ligi prvaka pretprošle sezone na kojem su modri izgubili s 2:1. Posljednja europska utakmica koju je sudio bila je 'ljepotica' na Etihadu između Manchester Cityja i Monaca (5:3) u osmini finala Lige prvaka.

19

pogodaka postigao je Nikola Kalinić ove sezone u dresu Fiorentine

Vrsaljko se vraća za mjesec dana

Šime Vrsaljko ima napuknut stražnji križni ligament lijevog koljena. S terena stoga neće biti odsutan do kraja sezone, kako su glasile prve crne prognoze, nego bi se mogao vratiti već za mjesec dana. Vrsaljko je od nedjelje prošao kroz seriju pregleda, a liječnici su strahovali da mu je potpuno slomljen prednji križni ligament. Sličnu ozljedu koljena imao je u listopadu 2016. napadač Valencije Rodrigo Moreno koji se oporavljao dva mjeseca. Vrsaljko se ozlijedio u nedjelju u prvoj akciji Atletico Madrida protiv Seville te je već u 2. minuti morao napustiti teren.

OSTAO JOŠ SAMO SJEVER

U pretprodaji ulaznica za utakmicu s Ukrajinom rasprodane su istočna i zapadna tribina. Stoga, u redovnoj prodaji ostale su još ulaznice za sjevernu tribinu.

Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike