Novosti
INTERVENCIJSKI PLANOVI

B. Manastiru, Dardi, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru ukupno 120 milijuna eura
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Ukupno 120 milijuna eura “težak” je Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, uz tehničku pomoć za izradu intervencijskih planova gradovima Beli Manastir uključujući i općinu Darda, Benkovac, Petrinja i Vukovar. Taj se program komplementarno sufinancira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda – iz operativnih programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. i “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020.

U Vukovaru su u ponedjeljak predstavljeni rezultati dvaju projekata tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svrhu pripreme spomenutog Programa.

– Ministarstvo je prepoznalo važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju i stoga je odabrano pet pilot-područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima – pojasnila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Kako je rekla, gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda dobili su priliku sudjelovati u programu kao pilot-područja, a maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz spomenutih europskih fondova.

– Ta sredstva, dakle 120 milijuna eura, govore sve o tome što ova vlada namjerava napraviti na ovom području, a to je jačanje gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, sve u sklopu Projekta Slavonija – navela je ministrica Žalac. S.Butigan

NOVAC ZA MLADE I PODUZETNIKE

Gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi ministrica Žalac uručila je Odluku o prihvaćanju Intervencijskog plana Grada Vukovara. Penava je pritom rekao kako je namjera vukovarskih vlasti iz projekta financirati, između ostalih, društveno-obrazovni centar Dunav koji bi se nalazio u nekadašnjem hotelu “Dunav” i rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju. Prema riječima gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša, dobivena sredstva jedini baranjski grad iskoristit će za unaprjeđenje života građana, sporta, kao i poslovanja malih i srednjih poduzetnika za koje je izdvojeno pet milijuna kuna.

Možda ste propustili...