Novosti
KONFERENCIJA "HRVATSKA KAKVU TREBAMO"

Demografija i gospodarstvo - najvažniji ciljevi
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Konferencija posvećena budućnosti Hrvatske pod nazivom "Hrvatska kakvu trebamo" okupila je u ponedjeljak cijeli državni vrh te više ministara i brojne znanstvenike koji su izlaganjima i sudjelovanjem na više panela iznijeli svoje viđenje sadašnje slike države te predviđanja budućih kretanja u području demografije, obrazovanja, nacionalne sigurnosti, političkog sustava, poljoprivrede, turizma, energetike, okoliša, komunikacija te odnosa prema povijesti.

Govorima su se obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a predsjednik Sabora Božo Petrov bio je sudionik panela “Politički sustav”. Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je stav da je demografsko stanje države i nacije alarmantno, a smatra i da treba osnovati samostalno ministarstvo demografske obnove. Osnutak samostalnog ministarstva demografske obnove vidi kao jedan od oslonaca “za poluge kojima ćemo pokrenuti proces demografskog oporavka”.

Premijer Plenković rekao je da je za uspješnu Hrvatsku nužna politička stabilnost, pravna sigurnost, gospodarski rast i zapošljavanje te društvena solidarnost, a kao jednu od svojih zadaća ističe i pokretanje optimizma u društvu.

“Politička stabilnost i snažne institucije preduvjet su gospodarskog rasta. Hrvatske institucije i javna uprava postupno sazrijevaju, ali trebaju biti još učinkovitije u pogledu upravljanja i funkcioniranja te moraju podupirati realizaciju privatnih inicijativa“, kazao je.

Na panelu vezanom uz politički sustav predsjednik Sabora Petrov smatra da bi se trebalo smanjiti broj izbornih jedinica u kojoj bi npr. Zagreb bio jedna izborna jedinica. Drži da samo izmjena izbornih jedinica nije jedini problem izbornog procesa, već bi trebalo postići konsenzus između stranaka vezano uz preferencijalno glasovanje ili uvođenje dopunskog ili zamjenskog glasovanja. Pojasnio je kako bi prema tom principu birači na izborima zaokružili svoju prvu opciju, a ako ta opcija ne prijeđe izborni prag, glas se dodjeljuje onoj opciji za koju se zauzimaju. "To je pravednije i transparentnije prema građanima", kazao je.H

MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE? BUDIMO REALNI!

Kako prenose mediji, premijer se nije složio s predsjednicom u pogledu ministarstva demografije. "Je li prije bilo takvog ministarstva? Hajde, budimo realni! Imamo ministricu Murganić, koja se bavi demografskom politikom i socijalnom politikom, koja ima kvalitetnog mladog državnog tajnika i tim. Ako je nešto prioritet rada ove Vlade, onda je to demografija", kazao je Plenković. "Ova vlada prepoznala je politički značaj demografske obnove zemlje", dodao je, zaključivši da se nešto takvo ne može riješiti preko noći.V.T.

Možda ste propustili...

DAVOR GJENERO O AFERI “HOTMAIL”

Plenković je uzdrman, ali ima čvrstu potporu

RASPRAVA O PAKETU ZAKONA O DUGOVIMA, OVRSI I STEČAJU

Oprost dugova imat će kratkoročan učinak

Najčitanije iz rubrike