Osijek
LUTKARSKA PREDSTAVA

“Prva priča” za korizmeni susret
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Udruga katoličkih intelektualaca priredila je korizmeni susret s lutkarskom predstavom “Prva priča”, autorskim projektom Antonije Šašo, nastalim prema motivima Knjige postanka. Predstavu su odigrali glumci Antonija Šašo, Paola Slavica i Davor Kovač.

“Kroz dva izvještaja o stvaranju čovjeka u Knjizi postanka, lutke nam prenose važne poruke: Čovjek, i muškarac i žena, stvoren je na sliku Božju i u posebnom je odnosu sa Stvoriteljem, kojeg u predstavi zovu Prijatelj; ljudi su načinjeni od piljevine (smrtni su), ali s besmrtnim dahom života; poslije pada ili prvoga grijeha više nije važno tko je više ili manje kriv; ostaju zajedno u ljubavi u kojoj grade novi svijet”, rekla je UKI-jeva predsjednica, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, u dobrodošlici publici te pojasnila kako je riječ o predstavi koja je bila završni ispit iz lutkarske animacije na UAOS-u (predstava nazvana “Prvi grijeh”). Inače, Šašo je diplomirala pod mentorstvom Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove. Autori scenografije i lutaka su Ria Trdin i Lovro Buva. “Prva priča” u Osijeku je izvedena u produkciji kazališta Točka na i. Među publikom bilo je osnovaca i vrtićaraca koji su poslije izvedbe znatiželjno htjeli dotaknuti lutke Adama i Eve, prvih ljudi, dok su se neki upoznavali s glumcima. Među zanimljivim dojmovima je i ocjena petogodišnje Mihovile Brekalo koja kaže: “Sve mi se svidjelo, ali zašto nisu slušali Boga?”.

Predstava je, od prve izvedbe 2013. i prikaza na osječkom Lutkokazu, doživjela više izvedaba i 2016. prikazana je na 2. Festivalu kršćanskog kazališta u Zagrebu. J. Pejaković

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana