Osijek
“RIJEKA LJUBAVI” U FILIPOVICI

Starici (86), donijeli ležaj, odjeću, hranu...
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Naša novinarska ekipa nije lako ni otprve pronašla ruševni kućerak, podalje i od ceste i od najbliže staze, u Bistričkoj ulici 34 u rubnom osječkom naselju Filipovica. Da smo ipak na pravom putu znali smo kada smo ugledali bijeli kombi humanitarne udruge “Rijeka ljubavi”.

Neumorna humanitarka Štefica Čučak obišla je jučer sa svojim volonterima našu sugrađanku Đurđicu Murić (86) koja živi u socijalnoj potrebi, u uvjetima nedostojnim ljudskog življenja. Teško je opisati što je sve snašlo našu sugrađanku u dubokoj starosti, bez zarađene mirovine i ikakvih drugih prihoda osim socijalne pomoći koja iznosi skromnih 800 kuna te zaboravljenu od najbližih. Brat joj je, kaže nam, poginuo u Domovinskom ratu. Vlastite djece nema. Živi sama. Prozori njezina skromnog životnog skloništa koje se teško može nazvati domom zakucani su čavlima. Unutra je zemljani pod, kroz koji prodiru miševi i štakori. Jedan je štakor pred očima novinara pobjegao iz hladnjaka koji ne radi i služi kao ostava. Prošlu zimu ne bi preživjela da joj susjed nije darovao nešto drva za ogrjev. Nije lako ni volonterima. Dvjema je ženama iz “Rijeke ljubavi” koje su jučer došle pomoći, pozlilo nakon što su nakratko ušle u taj neprovjetreni i nepospremljeni kućerak. Teška je starost u samoći, ako ne i nemoguća, naročito bez ičega i ikoga. Zahvaljujući humanitarcima iz “Rijeke ljubavi” naša sugrađanka jednom mjesečno prima “paket života” koji se financira novcem iz programa FEAD Europske unije.

- No, to je premalo za preživljavanje u ovakvim uvjetima - kaže nam Štefica Čučak i dodaje kako bi Grad Osijek, ali i Crkva, naročito lokalna župa, mogli za ovakve slučajeve kojih u gradu ima više od stotinu učiniti puno više.

Jučer su volonteri iz Humanitarne udruge “Rijeka ljubavi” dovezli za sobom kombi pun osnovnih potrepština, ležaj, televizor, odjeću i posteljinu. Ipak, prije svega, marljiva ekipa, među kojima su bili i Momir, Zlatko, Stevan, Danijel, Ivana, Nevenka, Viktor i Željko, odlučila je jučer iz kućerka iznijeti sav namještaj kako bi okrečili zidove. Gospođa Čučak nam kaže kako će idući put doći s nešto cementa kako bi baki izbetonirali pod. Čuli smo se još jednom prije predaje ovog teksta u tisak s gospođom Čučak i saznali kako će dobrotom jedne Osječanke gospođa Đurđica dobiti novi hladnjak. Nije istina da među našim ljudima nema dobrote i solidarnosti, ipak bez takvih ljudi kao što su Štefica Čučak i njezini volonteri iz “Rijeke ljubavi” ovakvi teški slučajevi ljudske patnje u starosti i oskudici bili bi i među nama nezapaženi.

Draško CELING
NEKA SE POVEŽE LANAC DOBROTE KAKO BISMO POMOGLI SVIMA U POTREBI

Zahvaljujući kombiju nabavljenom novcem iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, “Rijeka ljubavi” sada može razvoziti pakete hrane i ostalu pomoć svim starima, bolesnima i zaboravljenima, ističe Štefica Čučak.

- Ima ovakvih teških slučajeva u Osijeku više od stotinu. Planiramo ići postupno, od jednog domaćinstva do drugog, od jedne stare osobe do druge kako bismo uz pomoć naših građana koji imaju veliko srce dali svoj doprinos da poboljšamo kvalitetu života ovih ljudi. Ovo što ovdje vidimo je pretužno i teško mi je govoriti jer je prestrašno doživjeti starost i živjeti u takvim uvjetima. Molim sve naše građane da se uključe, svatko ponešto, kako bismo izbjegli ovakvu bijedu. Apeliram na našu javnost, koja sebe doživljava katoličkom i vjerničkom, da ne dopusti da netko bude ovako zaboravljen, zanemaren i zapušten. Neka se poveže jedan lanac dobrote kako bismo pomogli svima u potrebi - rekla nam je Čučak.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike