Regija
BRANILI ZAPADNU SLAVONIJU

Spomen-ploča trojici branitelja
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

ORLJAVAC

U nedjelju, na blagdan sv. Josipa, otkrivena je spomen-ploče trima poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata - Damiru Rukelju, Vilku Knezoviću i Karlu Vranješeviću. Na otkrivanju ploče u središtu Orljavca, na spomen-obilježju podignutom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Ogranka Brestovac, Požeško-slavonske županije i Općine Brestovac, okupio se velik broj roditelja i rodbine poginulih branitelja, prijatelja, suboraca, branitelja, mještana, učenika i uzvanika.

Biografije triju branitelja pročitale su učenice OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, a učenici su otpjevali himnu uz pratnju tamburaškog sastava. Vrlo emotivno, jer su to bili upravo njegovi suborci, kojima je bio zapovjednik, obratio se požeško-slavonski župan, general u miru Alojz Tomašević.

- Te teške sudbonosne 91. godine upravo ovdje u Orljavcu obranjena je zapadna Slavonija. Danas otkrivamo ovu ploču sa slikama i imenima triju viteza, triju heroja, koji su ovdje rođeni. Ovdje su ranjeni, nisu dosanjali svoje snove, nisu doživjeli svoju starost, nisu dosanjali svoju djecu i svoje unuke, nego su svoje živote dali da Hrvatska danas bude slobodna – kazao je, između ostalog, župan Tomašević. Istaknuo je da je tada mladost dala svoj doprinos, a današnja mladost treba ostati na ovim prostorima i također pridonijeti ovoj državi.

Otkrivanju spomen-ploče nazočili su, položili vijence i zapalili svijeće saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko, delegacije braniteljskih udruga i Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata na čelu s umirovljenim brigadirom Krešimirom Pavelićem, delegacija požeške vojarne na čelu s pukovnikom Matom Tomaševićem, dogradonačelnik Požege Darko Puljašić, načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, delegacija Motokluba Independent iz Požege te brojni mještani. AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike