Regija
POSLJEDNJA SJEDNICA

Vodovod će kupiti Energu
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

ĐAKOVO

Đakovački vodovod s vlastitih 4,5 milijuna kuna kupuje nekretnine bivše Energe u Industrijskoj zoni koja je završila u stečaju.

Sele se iz centra

Točnije, kako je jučer, na aktualnom satu Gradskog vijeća na upit Sanje Bježančević (SDP) je li točno da se Uprava Vodovoda seli u privatni prostor, odgovorio gradonačelnik Zoran Vinković, Vodovod te nekretnine na 7850 kvadrata kupuje od tvrtke-kćeri Addiko banke, od društva H-ABDUCO, koje je javno objavilo prodaju. Time se Vodovod iz centra grada seli u Zonu, a za potrošače će otvoriti naplatno mjesto, uz Univerzalovo, iza male crkve. Seli se iz imovine Grada, selidbom u Zonu doseljava se u susjedstvo vodocrpilištu Trslana i pročistaču, a u centru napušta pet puta manji prostor.

– Taj je prostor procijenjen na 3,8 milijuna kuna, sagrađen je 1965. godine, a Energine nekretnine su daleko novije, iz 1995. godine. Lokacija u centru za našu djelatnost nije bitna, a i širimo se jer gradimo nove pročistače što zahtijeva i nabavu novih strojeva, vozila - kaže direktor Vlado Koren.

Za tu akviziciju kaže da je pred potpisivanjem ugovora. Na novu lokaciju preselit će se do kraja godine. O Vodovodovoj kupnji bivše Energe riječi je bilo i za rasprave o poslovanju gradskih poduzeća u 2016., u prvom redu Univerzala i Vodovoda, kada su Vinković i predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo istaknuli da su poslovala pozitivno, uz rast prihoda.

- Imaju i socijalnu osjetljivost u naplati dugovanja. Nemaju nagomilanih minusa, smanjene su naknade za rad u NO-ima. Đakovo ima jednu od najnižih cijena vode i odvoza smeća, a i smanjenje cijene zbog manjeg PDV-a. Otkako je bazen prešao Univerzalu, doživio je 'boom', a više ni jedno prigradsko naselje nije bez kuće oproštaja, rekao je Vinković.

Grad likvidan

– Univerzal u 2016. bilježi porast prihoda u odnosu na 2015. za 12,7 posto, a da nije podizao cijene usluga, a u odnosu na razdoblje od 1. siječnja 2014. za 30 posto - rekao je Soldo.

Usvojeno je i godišnje izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2016. I to za više od 90 posto od planirana 64 – 59 milijuna kuna, sa suficitom od 7.000.000 kuna.

– Grad više nema problema s likvidnošću - rekao je Vinković, dok je Soldo ocijenio da je to povijesno najveće izvršenje proračuna grada.

– Grad se nije zaduživao i davao jamstva, kao ni povećavao komunalnu naknadu i doprinos. Proračun je stabilan, konsolidiran, a u ovom je trenu na računu Grada 14 milijuna kuna. Lani je vraćeno 6,5 milijuna kuna poreza i prireza, a ove će godine na to ime biti isplaćeno osam milijuna kuna. Plan je za 2017. da izvršenje bude i 70 - 80 milijuna kuna - rekao je Soldo uz poruku da Grad ide u dobrom proračunskom smjeru.

Oporba, u prvom redu SDP-ova, Bježančević i HDZ-ov Antun Galić, prozivaju Grad da nije povukao ni eura iz EU fondova s čim se Vinković i Soldo ne slažu, nabrajajući sanaciju Vitike, projekt pročistača, stalna apliciranja, LAG-ovo povlačenje osam milijuna eura...

Ante Raspudić (HDZ) nesvakidašnje je afirmativan prema proračunu ove gradske vlasti: “Bilo bi podlo reći da Grad nije dobro vođen s proračunske strane, sa sedam milijuna kuna suficita, a 2015. imao je manjak od 11 milijuna. Definitivno to treba pohvaliti, no kao opozicija kažem da treba još više, a tih sedam milijuna kuna uložiti u razvoj grada.”

Bila je to posljednja sjednica u ovom sazivu uoči izbora i, dakako, nije ostala imuna od pokušaja predizborne kampanje za vijećničkom govornicom, a dojam je da je za to najbolje poslužilo problem zgrade Mimoze. Međusobno su si ju, kao i korištenje u predizborne svrhe, najviše spočitavali Vinković i Bježančević koja proziva da Grad nije učinio ništa da Mimozu privede svrsi te da je SDP uputio prijedlog rješenja. Vinković odgovara da je Grad pisao i ministru državne imovine, no da odgovora nema. Drži da je Mimoza problem države, da ju Grad vlasnički može prihvatiti “jedan kroz jedan” kada ju ona sanira.

Suzana ŽUPAN
Dodijeljena priznanja

Vijeće je, ne jednoglasno, usvojilo i Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada za 2017. Ove godine 27 je laureata, a među njima i dopisništvo Glasa Slavonije, i to za Povelju zahvalnosti. Pojedinačnu Godišnju nagradu primit će č.s. Karmela Eva Dominković, novinarka Glasa Slavonije Maja Muškić i dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. Ivica Raguž za kojeg se vijećnica SDP-a Vlatka Berc jučer usprotivila zbog njegova prošlogodišnjeg teksta - stajališta o ženama. Skupnu Godišnju nagradu primit će Državna ergela Đakovo, selački NK Omladinac i Puhački orkestar DVD-a Đakovo. Uz Glas, Povelju zahvalnosti primit će i Bartol Bačić, Nevenka Benić, Beljan d.o.o., Marijo Bogner, Grubeša d.o.o., Hotel Đakovo, Meteor d.o.o., Moto klub Hrvatski vuk, Nikačević d.o.o., NK Ratar Piškorevci, Obrt Blaža, Osječka pivovara, Plivački klub, Sunčane šume, ŠRU Šaran Đakovo, TS Slavonia band, Tobral d.o.o., Branka Tomljanović, Vaterpolo klub Đakovo i Marinko Zirdum.

Najčitanije iz rubrike