Ekonomija
TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

U Donjem Miholjcu s radom je započeo najmoderniji gljivarnik
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

U Zoni malog gospodarstva Janjevci u Donjem Miholjcu prije nekoliko je mjeseci s radom započeo najmoderniji gljivarnik u Hrvatskoj “Fungus Panonie” d.o.o., inače partnerske tvrtke AgroFructus Grupe iz Donjeg Miholjca, koja od samih početaka sudjeluje u projektu gljivarnika na način da svojim snažnim distribucijskim kanalima pomaže da ovaj vrhunski proizvod nađe put do kupca. U isti projekt proteklih su se dana imali priliku uvjeriti i novinari prilikom obilaska jedne od najnovijih i najzanimljivijih investicija u donjomiholjačkom kraju. Investicija je to vrijedna više od 15 milijuna kuna od čega je vlasnik investirao 11,7 milijuna kuna vlastitih sredstava, a uz to ostvarili su i povrat iz IPARD-a od 3,7 milijuna kuna.

Zaposleno 17 radnika

Riječ je o gljivarniku koji je potpuno automatiziran te koji se prostire na 1500 četvornih metara proizvodne površine, a prvi u Hrvatskoj može se pohvaliti i da ima svu potrebnu tehnologiju za dobivanje najboljih rezultata u proizvodnji šampinjona. Mjesečna proizvodnja ovdje iznosi oko 30 tona ili 400 tona godišnje, a uzgajaju se isključivo bijeli šampinjoni (Agaricus Bisporus). U gljivarniku je trenutačno zaposleno 17 radnika. Proces proizvodnje počinje punjenjem gljivarnika kompostom, a održavanje mikroklime nužne za nesmetan rast šampinjona kontroliraju posebna umrežena računala koja u svakom trenutku tehnologu daju potrebne informacije za postizanje najboljih rezultata u proizvodnji.

Kako su prilikom obilaska gljivarnika pojasnili predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević i voditelj proizvodnje u gljivarniku Siniša Crnčan, automatiziran način proizvodnje počinje svakog tjedna dolaskom 2,5 tona supstrata za uzgoj šampinjona u posebnim kamionima koji u prijemne koševe isipavaju supstrat i on trakama ide na mjesto gdje će stajati iduća 42 dana koliko traje ciklus proizvodnje i berbe šampinjona u tri vala. Ona se odvija u ovom objektu s ukupno šest proizvodnih komora sa po pet katova, od kojih se svaki tjedan jedna puni, odnosno prazni zbog ciklusa proizvodnje.

Širenje kapaciteta

“Ovaj objekt koji radi tek nekoliko mjeseci zapravo je prva faza projekta koji se nastavlja širiti. Naime, u ovoj fazi predviđeni su modularni objekti koji se mogu nadograđivati, a druga faza, odnosno povećavanje kapaciteta proizvodnje i nadograđivanje građevinskog dijela zgrade s južne strane, koja se predviđa već ove godine, bit će daleko jednostavnija i jeftinija, jer se kompletno postrojenje za grijanje i hlađenje i automatiku već nalazi u ovom postojećem, tako da se samo iz njega trebaju povući instalacije do novog objekta,” pojasnio je Denis Matijević princip širenja gljivarnika, koji bi do kraja ove godine s dogradnjom novog objekta površine oko 1500 “kvadrata” te s dodatnih šest proizvodnih komora trebao udvostručiti kapacitet proizvodnje na oko 800 tona šampinjona godišnje, čime će se samo s proizvodnjom u Donjem Miholjcu zadovoljiti oko 30 posto domaćih potreba za šampinjonima koje godišnje iznose između 2500 i 3000 tona.

Najavljeno novo ulaganje u širenje kapaciteta procjenjuje se na više od 9 milijuna kuna, a isti projekt namjerava se nominirati i na raspoložive natječaje za potpore.

Da tu priči o širenju donjomiholjačkog gljivarnika vrlo vjerovatno neće biti kraj najbolje svjedoči podatak voditelja proizvodnje Crnčana, koji napominje da se postojećom mehanizacijom za punjenje gljivarnika može opslužiti čak šest ovakvih gljivarnika i proizvodnjom gotovo u cijelosti zadovoljiti domaće potrebe.

Lidija ANIČIĆ
U HRVATSKOJ 10 GLJIVARNIKA

Zanimljivo je napomenuti da u Hrvatskoj postoji oko 10 gljivarnika, no ni u jednom od njih, koji su površinski i puno veći od donjomiholjačkog, nije dostignut kapacitet proizvodnje kao ovdje. Zahvaljujući uvjetima, ovdje se uzgajaju šampinjoni koji dostižu masu čak i do jednog kilograma i koji su iznimno traženi na europskom tržištu, no u Hrvatskoj u I. klasu i dalje ulaze isključivo šampinjoni “srednje veličine”.

Najčitanije iz rubrike