Kultura
“LABUĐE JEZERO” U HNK-U ZAGREB

Promocija plesa: Brodskim leptirićima poticaj za nastavak rada
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Dan prije premijerne izvedbe baleta “Labuđe jezero” P. I. Čajkovskoga u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb održana je humanitarna izvedba, koju su organizirali International Women’s Club Zagreb i HNK u želji da prikupe novčana sredstva za pomoć Plesnom studiju “Brodski leptirići” iz Slavonskog Broda. Na izvedbi su bile direktorica International Women’s Cluba Zagreb i njezine članice te polaznice Plesnog studija “Brodski leptirići” s voditeljicom i koreografkinjom Olgom Andušenko Dalipi. Poslije izvedbe gošće su na pozornici čestitale koreografu i plesaču Vladimiru Malakhovu i pohvalile uspješnu provedbu projekta, kao i briljantan nastup zagrebačkoga baletnog ansambla pred prepunim gledalištem.

Cjelokupan prihod od predstave bit će uplaćen Plesnome studiju “Brodski leptirići” iz Slavonskoga Broda, koji je u svojoj regiji prepoznat kao značajan promicatelj plesnoga obrazovanja te individualnog i grupnog rada s djecom i mladima. Osim toga, “Brodski leptirići” djeluju u rodnome gradu velike primabalerine Mije Čorak Slavenske, koja je svojim dugogodišnjim djelovanjem zadužila hrvatsku i svjetsku baletnu umjetnost.

Inače, Plesni studio “Brodski leptirići” osnovan je sa željom promicanja, razvitka i unaprjeđivanja individualnoga i grupnog rada s djecom i mladima kroz područje različitih plesnih tehnika pod nazivom moderni i klasični ples te edukativnog i pedagoškog rada s djecom i mladima, kao i smislene organizacije njihova slobodnog vremena pod stručnim vodstvom pedagoginje i koreografkinje Olge Andrušenko i voditeljice plesnih tehnika Ksenije Vrkljan. Kao jedna od vodećih plesnih skupina u regiji, “Brodski leptirići” su 1994. godine pokrenuli program širenja znanja i podučavanja klasičnoga baleta, suvremenoga plesa, jazz dancea i lyrical jazza.

Uz brojne nastupe na plesnim festivalima, gradskim manifistacijama, smotrama i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, Studio za moderni i klasični ples “Brodski leptirići” dobitnik je i brojnih diploma i priznanja (Austrija, Njemačka, Mađarska, Češka, Švicarska, Rumunjska, Slovenija, Poljska, Italija), dok je na plesnom natjecanju World Dance Trophy u Italiji osvojio drugo mjesto i na Dance World Cop u Austriji treće mjesto.

Godine 2016. “Leptirići” su osvojili prvo mjesto, zlatnu medalju na natjecateljskom projektu “Budućnost u nama” u Zagrebu te sudjelovali na natjecanju “Prague dance open” u Pragu, gdje su osvojili dva prva i jedno treće mjesto. Prvo mjesto osvojila je najstarija skupina – seniori s koreografijom Ciganska rapsodija, drugo mjesto osvojila je srednja skupina – juniori s koreografijom Billie Jean, dok su s Mornarskim plesom u kategoriji djece, članice plesnog studija osvojile treće mjesto. Četiri puta “Leptirići” su sudjelovali na međunarodnome dječijem festivalu u Šibeniku, a svake godine predstavljaju svoj rad na međunarodnome Zadarskom plesnom festivalu te na Danima Silvije Hercigonje u Zagrebu. Tradicionalno sudjeluju u glazbeno-scenskom projektu na manifestaciji “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić” te na Brodskome glazbenom ljetu.

Darko KOVAČEVIĆ

promicatelji

PLESNOG OBRAZOVANJA DJECE I MLADIH

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike