Kultura
PREZENTACIJOM RADIONICA I DODJELOM NAGRADA U ĐAKOVU ZATVOREN 10. DIONIZ

Najuspjeliji studenti iz grada Linza i s osječke Umjetničke akademije
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

ĐAKOVO

Prezentacijom radionica i dodjelom nagrada najuspjelijim predstavama u Hrvatskom domu kulture u nedjelju navečer zatvoren je 10. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, koji je okupio stotinjak mladih glumaca iz nekoliko europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Najuspjelijim predstavama proglašene su one mladih glumaca iz Linza i domaćina, odnosno s Umjetničke akademije Osijek. Festival je zatvorio umjetnički voditelj ovogodišnjeg Dioniza Joško Ševo, a nagrade je dodijelio zamjenik gradonačelnika Đakova Mirko Ćurić.

- S obzirom na dosadašnjih deset godina pokazalo se da Dioniz ima razrađen program i da ima svoje mjesto u kulturnom životu županije, pa tako i grada Osijeka. Nadamo se da će se iduće godine, negdje u ožujku, održati 11. Dioniz - kazao je Ćurić.

Moto ovogodišnjega, desetog zaredom, Međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz bio je “Igrom protiv nasilja”. Uz prepoznatljiv edukativni karakter festivala, temeljen na razmjeni iskustava, znanja i vještina pedagoga i studenata iz područja kazališnih umjetnosti, kao i na predstavljanju studentskih ispitnih produkcija i predstava, ovogodišnji Dioniz imao je posebne ciljeve: upozoriti na pogubnost nasilja među djecom i nad djecom, nad ženama i nad slabijima, igrom i kazališnim medijem razotkriti mehanizme fizičkog, emocionalnog, psihološkog, seksualnog i strukturalnog nasilja, senzibiliziranje javnosti za socijalne i društvene probleme koje izazivaju agresivnost i nasilje te ga igrom, umjetnošću nadrasti, kako među mladima tako i u širem društvenom kontekstu, kazališnom igrom potaknuti potrebu za razvijanjem kulture dijaloga, otvorenosti u kontaktima i tolerancije.

Tijekom festivala studenti su razmotrili i analizirali uzroke i motive nasilja, agresivnosti i ponižavanja, od obiteljskog, preko nasilja u školi, do onog u širem okruženju. Isti materijal kazališno su uobličili u potresne i društveno angažirane nastupe i predstave, koje su bile poticaj za razgovore i širenje kulture dijaloga, a to je za cilj imalo u ciljanih grupa upozoriti na problem, ali istovremeno im dati i uvid kako ga nadrasti. Sljedeći Dioniz, kako je najavljeno, bit će u znaku lutkarstva.

Maja Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike