Kultura
U ZAGREBAČKOJ GALERIJI BUZANČIĆ

“Ratio” Mirana Blažeka
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

ZAGREB

U Galeriji Vladimir Bužančić premijerno je predstavljen novi rad osječkog umjetnika Mirana Blažeka, u sklopu godišnje programske koncepcije Galerije pod nazivom Tijelo i um (Body & Mind).

Ciklus Ratio svojevrsna je nadgradnja umjetnikova rada Inside Story (2013.) i izložbe Monokromija/tonija (2015.). “Ratio se sastoji od radova kružnoga/eliptičnoga oblika nastalih utrljavanjem ugljena na zidove galerije. Središte je svakoga oblika ujedno i geometrijsko središte zida na koji se rad aplicira. 'Ulaskom' u središte zida Blažek rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela. Njegove kružnice nastoje zauzeti geometrijska središta svih raspoloživih zidova pa bez obzira koliko površina određenog zida to dozvoljavala, krug se upisuje“, zapisao je Igor Loinjak u predgovoru izložbe, koja se može pogledati do 12. travnja.

Miran Blažek (1983., Osijek) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006., a poslijediplomski magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2012. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na međunarodnim rezidencijalnim programima. Godine 2012. dodijeljena mu je Nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika. Od 2014. zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. N.Vek.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike