Mozaik
PETRA BALEKIĆ

U 90 sekundi protiv nasilja
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Likovna umjetnica i redateljica, oduvijek umjetnička duša, 28-godišnja Đakovčanka sa zagrebačkom adresom Petra Balekić, koja je u međuvremenu stekla zvanje magistrice grafike, a potom i diplomu magistrice animacije, svoju uspješnost potvrđuje i na međunarodnoj sceni.

Nedavno je sa svojim autorskim filmom nastupila na međunarodnom festivalu kratkih i animiranih fimova u Bristolu, a iz Velike Britanije vratila se s čak dvije nagrade. Na festivalu Encounters Petra se, naime, natjecala u kategoriji Depict! kratkim animiranim filmom pod nazivom “Utjecaji” za koji je osvojila glavnu DepicT! nagradu i Random Acts posebno priznanje.

Jasna i snažna poruka

- Sama DepicT! kategorija podrazumijevala je igrane i animirane filmove jako kratke forme, do 90 sekundi. Cilj je prenijeti jasnu i snažnu poruku unutar tako kratkog vremena. Moj film bavi se temom nasilja i netolerancije određene zajednice prema pojedincu koji se ne uklapa u njihove norme - kaže Petra Balekić o svome s dvije nagrade ovjenčanom kratkometražnom filmu.

Festival DepicTI osnovan je 2008., i svojevrsna je podkategorija festivala Encounters. Jedan je od vodećih festivala kratkih igranih i animiranih filmova u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osnovan je 2005. pod nazivom Breaf Encounters.

Ova likovna umjetnica i redateljica lani se predstavila i domaćoj publici na zagrebačkom Animafestu 2016. Njen debitantski nastup na AF-u bio je s filmom “Jače od tebe”, a ovaj zagrebački festival animiranog filma vidjet će ju i ove godine kada će se, najavljuje, predstaviti svojim diplomskim filmom.

Ova mlada autorica kaže kako joj odgovara kratka forma filmske priče. Koliko je teško izraziti se u minutu i pol, kao u slučaju filma “Utjecaji”, koji je pobrao čak dvije nagrade, pitamo je.

Zaokružena priča

– U tome i jest poanta, u tako kratkom vremenu prikazati, odaslati neku jasnu poruku, svakako je daleko zahtjevnije i teže nego u dužim formama. Obično kratkometražni filmovi traju od pet do, krajnji je limit, 20 minuta. U minutu i pol jako je teško definirati neku zaokruženu priču, da bude jasno gledatelju o čemu se tu radi. No, s druge strane, takav format dopušta vam kao autoru jedan izravniji pristup temi. Drugim riječima, sve mora biti u službi same teme filma - kaže Petra.

Ova magistrica grafike i animacije izražava se i u drugim umjetničkim izričajima poput izložbi; za njom je više samostalnih i skupnih takvih izričaja. Radila je i animaciju za promotivni video za STAR konferenciju - međunarodnu psihološku konferenciju posvećenu istraživanju stresa i učenju kako se nositi s njim u svakodnevnom životu (Stress and Anxiety Reasearch Society), koji je bio premijerno prikazan u Tel Avivu 2015. godine, a potom u Zagrebu na konferenciji 2016. STAR konferencija osnovana je još 1980. godine.

Suzana ŽUPAN
Možda ste propustili...

ON IH JEDNOSTAVNO OBOŽAVA

Shar pei pojeo 21 dudu

SEVERININA PJESMA NA YOUTUBEU

"Uno momento" skupio 100 milijuna pregleda

U BERLINU DODIJELJENE EUROPSKE FILMSKE NAGRADE

Veliki pobjednik je očekivano švedska drama “The Square”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana