Mozaik
PETRA BALEKIĆ

U 90 sekundi protiv nasilja
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Likovna umjetnica i redateljica, oduvijek umjetnička duša, 28-godišnja Đakovčanka sa zagrebačkom adresom Petra Balekić, koja je u međuvremenu stekla zvanje magistrice grafike, a potom i diplomu magistrice animacije, svoju uspješnost potvrđuje i na međunarodnoj sceni.

Nedavno je sa svojim autorskim filmom nastupila na međunarodnom festivalu kratkih i animiranih fimova u Bristolu, a iz Velike Britanije vratila se s čak dvije nagrade. Na festivalu Encounters Petra se, naime, natjecala u kategoriji Depict! kratkim animiranim filmom pod nazivom “Utjecaji” za koji je osvojila glavnu DepicT! nagradu i Random Acts posebno priznanje.

Jasna i snažna poruka

- Sama DepicT! kategorija podrazumijevala je igrane i animirane filmove jako kratke forme, do 90 sekundi. Cilj je prenijeti jasnu i snažnu poruku unutar tako kratkog vremena. Moj film bavi se temom nasilja i netolerancije određene zajednice prema pojedincu koji se ne uklapa u njihove norme - kaže Petra Balekić o svome s dvije nagrade ovjenčanom kratkometražnom filmu.

Festival DepicTI osnovan je 2008., i svojevrsna je podkategorija festivala Encounters. Jedan je od vodećih festivala kratkih igranih i animiranih filmova u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osnovan je 2005. pod nazivom Breaf Encounters.

Ova likovna umjetnica i redateljica lani se predstavila i domaćoj publici na zagrebačkom Animafestu 2016. Njen debitantski nastup na AF-u bio je s filmom “Jače od tebe”, a ovaj zagrebački festival animiranog filma vidjet će ju i ove godine kada će se, najavljuje, predstaviti svojim diplomskim filmom.

Ova mlada autorica kaže kako joj odgovara kratka forma filmske priče. Koliko je teško izraziti se u minutu i pol, kao u slučaju filma “Utjecaji”, koji je pobrao čak dvije nagrade, pitamo je.

Zaokružena priča

– U tome i jest poanta, u tako kratkom vremenu prikazati, odaslati neku jasnu poruku, svakako je daleko zahtjevnije i teže nego u dužim formama. Obično kratkometražni filmovi traju od pet do, krajnji je limit, 20 minuta. U minutu i pol jako je teško definirati neku zaokruženu priču, da bude jasno gledatelju o čemu se tu radi. No, s druge strane, takav format dopušta vam kao autoru jedan izravniji pristup temi. Drugim riječima, sve mora biti u službi same teme filma - kaže Petra.

Ova magistrica grafike i animacije izražava se i u drugim umjetničkim izričajima poput izložbi; za njom je više samostalnih i skupnih takvih izričaja. Radila je i animaciju za promotivni video za STAR konferenciju - međunarodnu psihološku konferenciju posvećenu istraživanju stresa i učenju kako se nositi s njim u svakodnevnom životu (Stress and Anxiety Reasearch Society), koji je bio premijerno prikazan u Tel Avivu 2015. godine, a potom u Zagrebu na konferenciji 2016. STAR konferencija osnovana je još 1980. godine.

Suzana ŽUPAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike