Mozaik
DEPECHE MODE

Mračni album
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Britanska synth pop grupa Depeche Mode vraća se na scenu svojim "mračnim" 14. studijskim albumom kojeg su predstavili u Berlinu. Sastav navodi sukob u Siriji i rast nacionalizma u Europi kao inspiraciju za svoj novi album, imena "Spirit". "Mislim da je to sasvim mračan album. Ne gleda baš blago na čovječanstvo... no imenujući ga 'Spirit' (Duh) možda pomognemo da ga vratimo na pravo mjesto", rekao je u razgovoru za Reuters gitarist i klavijaturist Martin Gore. "Znamo da je pomalo opasno napraviti album koji bi mogao biti protumačen kao politički, no osjećali smo da je to potrebno u ovim vremenima", dodaje.

Prvi singl s albuma, "Where's the Revolution?" (Gdje je revolucija), inspiriran je 2015. godinom. "Svijet nije bio loš kao danas, no puno se stvari dogodilo. Jedna od većih za mene bila je Sirija. Možda je stanje sad gore, no bilo je grozno i tada", otkriva Gore. "Nacionalizam je ponovno popularan. Sjetite se posljednjeg puta kad smo svjedočili nacionalizmu, prije Drugog svjetskog rata, i mogućnosti da se dogode jako loše stvari", smatra klavijaturist Andrew Fletcher koji ističe kako njihov sastav "nije poznat po izražavanju političkih stavova".

Bend je naglasio kako je ostao "zbunjen" komentarima Richarda Spencera čelnika alt-righta, internetske radikalno desne supkulture, koji je Depeche Mode nazvao "službenim bendom tog pokreta". Spencer je kasnije na Twitteru napisao da se "šalio", te da je cijeli život "obožavatelj Depeche Modea". "Možete poslušati bilo koji naš album ili bilo koju našu pjesmu i vidjeti da mi kao bend jako naginjemo prema lijevo", zaključio je Gore. H

Možda ste propustili...

DANAS KREĆE PRODAJA ULAZNICA

Sohn u zagrebu nastupa 10. studenoga

ODLAZAK POZNATOG OSKAROVCA

Preminuo redatelj Johnatan Demme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana