Autoglas
DUGOROČNA VIZIJA GUMA BUDUĆNOSTI

Goodyer se na ženevskom salonu auta predstavio s “pametnim” gumama
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Na ženevskom salonu automobila Goodyear je predstavio svoju dugoročnu viziju guma budućnosti. Riječ je o revolucionarnom konceptu Eagle 360 Urban, nadograđenoj konceptnoj gumi Eagle 360, koja je predstavljena prošle godine. Guma je izrađena uz pomoć 3D-tiska i ove je godine zasnovana u obliku kugle. Međutim, ove je godine Goodyear napravio korak naprijed i osmislio prvu konceptnu gumu s umjetnom inteligencijom te sposobnošću registriranja, odlučivanja, preoblikovanja i interaktivnosti. Ugradnjom umjetne inteligencije u gumu Goodyear joj je dodao "mozak", a dodao joj je i bionički površinski sloj i promjenjiv gazni sloj. Guma time postaje dio "živčanoga sustava" vozila i interneta stvari, što znači da se može brzo prilagođavati promjenjivim okolnostima i razvoju potreba "mobilnosti kao usluge" (Mobility as a Service – MaaS) za vozne parkove i njihove korisnike.

Umjetna inteligencija omogućuje gumi Eagle 360 Urban da neprekidno i u realnom vremenu registrira stanje ceste i bliže okolice. Isto tako može provjeravati svoje stanje i uz pomoć neuronske mreže programirane algoritmima dubinskog učenja obrađivati prikupljene informacije, donositi odluke i u isto vrijeme učiti te optimizirati svoje buduće reakcije. Konačno, guma može promijeniti oblik uporabom vlastitog, promjenjivog gaznog sloja, tog elementa između gume i vozila, a ako se ošteti, može se sama pobrinuti za tzv. samoliječenje. Ugrađena umjetna inteligencija još joj omogućuje komunikaciju s drugim vozilima i svim elementima koji čine internet stvari te tako prosljeđuje dobivene informacije i stečeno znanje.

Goodyear je predstavio i pametnu konceptnu gumu IntelliGrip Urban za novu generaciju autonomnih električnih vozila. Zbog napredne tehnologije ugrađenih senzora mogla bi podržavati nadzorni sustav autonomnih vozila i time povećati sigurnost putnika. Goodyear IntelliGrip Urban osmišljena je zato da svojim tehničkim značajkama omogući što veću sigurnost, što dulji i neprekidniji rad te maksimalnu energetsku učinkovitost vozila urbanih područja budućnosti. Konceptna guma može se pohvaliti naprednom tehnologijom ugrađenih senzora pomoću koje autonomnim automobilima pomaže u registriranju okolice i istodobno pridonosi većoj sigurnosti putnika. Senzori, naime, registriraju stanje ceste i vremenske prilike, a napredna tehnologija šalje prikupljene podatke neposredno računalnom sustavu vozila, čime automobilu omogućuje optimizaciju brzine, kočenja, upravljivosti i stabilnosti. Osim toga na taj način čitav vozni park dobiva važne informacije koje putem oblaka izmjenjuju guma i vozilo.M.Bugarić

GUMA SE SAMA LIJEČI!

Bionička koža, odnosno površinski sloj, omogućuje popravke po načelu samoliječenja. Ako se bionička koža gume ošteti, senzori u gaznom sloju mogu ustanoviti na kojem je mjestu guma probušena, guma se zavrti i promijeni kontaktnu površinu, a time se pritisak na probušeno mjesto smanjuje i započinje tzv. proces samoliječenja. Samoliječenje omogućuju namjenski zasnovani materijali koji isteku na probušeno mjesto te međusobno fizički i kemijski reagiraju, stvaraju molekulske veze i tako zatvaraju probušeno mjesto. Istodobno bionički površinski sloj zajedno s umjetnom inteligencijom mjeri trenutačnu istrošenost gume i prognozira buduće habanje, što omogućuje automatizirano upravljanje gumama i aktivno održavanje.