Autoglas
IZVANA PRIVLAČAN, IZNUTRA SVESTRAN

Premijera: Opel Crossland X
Objavljeno 21. ožujka, 2017.
Mali SUV prvi je plod nove velike automobilske alijanse, koncerna PSA - Citroen i Peugeot i njemačkog Opela

Izvana kompaktan i privlačan s trendovskom dvobojnom karoserijom i “kul” izgledom SUV-a, iznutra vrlo prostran i svestran – to je posve novi Opel Crossland X. Ovaj simpatični gradski crossover drugi je član Opelove obitelji X u B-segmentu, gdje će se pridružiti sportskom prodajnom hitu Mokki X. Veći Grandland X bit će predstavljen u kompaktnoj klasi nešto poslije ove godine.

Opel Crossland X predodređen je za urbana područja, a istovremeno je savršeno prikladan za manje izlete ne predaleko od asfalta. Kraći je od Astre, ali je i nešto viši, tako da putnici mogu uživati u povišenom položaju, a time i u izvrsnoj preglednosti. Novi model nudi i brojne inovacije, kao što su potpuno LED prednja svjetla, projekcijski zaslon i panoramska stražnja kamera koja pokriva kut od 180 stupnjeva, zajedno s naprednom pomoći pri parkiranju, upozorenje u slučaju frontalnog sudara uz otkrivanje pješaka i automatsko kočenje u slučaju nužde.

Ne zaboravimo i servis Opel OnStar, kao i informacijsko-multimedijsku tehnologiju IntelliLink, koja je kompatibilna s platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Iznutra nalazimo prepoznatljivi dizajn vozačeva okruženja, a cijela je kabina solidno prostrana. Obujam prtljažnika od 520 litara, bez preklapanja naslona stražnje klupe, vodeći je u klasi, a svestranosti pridonosi i prilagodljiva stražnja klupa. Djeljiva je u omjeru 60 - 40 i može se pomaknuti unatrag za 150 mm, pa je putovanje na stražnjem sjedalu još udobnije za putnike dugih nogu. Također je moguće pomaknuti sjedalo naprijed, pa se prtljažnik može povećati.

Podvozje dijeli s budućom generacijom Citroena C3 Picasso a proizvodit će se u tvornici u Valenciji u kojoj se proizvodila Opel Meriva. Dolazi na tržište s ponudom od pet motora. Svi trocilindrični benzinski i četverocilindrični dizelski agregati ultramoderni su motori načinjeni posve od aluminija i nude vrhunsku štedljivost u potrošnji goriva. Osim s ručnim petostupanjskim i šestostupanjskim mjenjačima Crossland će biti dostupan i sa šestostupanjskim automatikom. Na tržište stiže početkom ljeta.

Mato PAVLIČEVIĆ