Novosti
PTIČJA INFLUENCA

Usmrćeno je 4350 komada peradi, kazne i do 10.000 kuna
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
U slučaju eutanazije ptica posjednik ima pravo na naknadu u visini tržne cijene

Vezani članci

UZBUNA U MJESTU MLAKA ANTINSKA

Kod Vinkovaca eutanazija 600 kokoši, pataka i gusaka

Oko 4350 komada domaće peradi, većinom na malim, nekomercijalnim gospodarstvima te jednoj farmi pataka, dosad je platilo glavom zbog pojave visokopatogene influence ptica u Hrvatskoj.

Usmrćenih 2605 komada domaće peradi i 1749 pataka, da ih nije snašao takav kraj, uzgoj su kojeg se ne bi posramila ni jedna ozbiljna farma. No, zbog pojave ptičje gripe, a prema Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica, na snazi su posebne mjere u svrhu njenog suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja. Vlasnik ste peradi, makar i na najmanjem gospodarstvu koje čine 2-3 kokice, a ne pridržavate se mjera iz spomenute naredbe poput zatvaranja peradi i dr., slijedi kazna i do 10.000 kuna. Jer, iako se bolest pojavila na više strana zemlje zbog koje su, odnosno zbog suzbijanja i preventive, mnogi kokošinjci ostali prazni, brojni i dalje upozorenja i mjere ne doživljavaju ozbiljno, ne poštuju ih, ignoriraju. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su u slučaju nepridržavaja mjera obveznog zatvaranja i držanja sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatvorenim nastambama sankcije svedene pod prekršajne odredbe Zakona o veterinarstvu.

- Sankcije se mogu kretati od 6000 do 10.000 kuna, za nesavjesne posjednike peradi - kažu u Ministarstvu. Mali uzgajivač i hobist s oko 200 komada peradi i drugih ptica Boro Gregačević, iz Viškovaca, upozorenja je ozbiljno shvatio.

- Pratim situaciju i svu perad, sve ptice zatvaram. Svi su u boksovima, jer se bojim da ptičja gripa ne pokuca i ovdje na vrata. Jer imam i vrsta koje su skupe. Predvečer u ‘valov’ istresem hranu i pustim ih samo malo da se istrče pa odmah unutra. Bolje i stroga preventiva, nego usmrćivanje i troškovi. Imam velike, zidane kokošinjce, a golubovi i ptice su u volijerama, zatvorenim nastambama - kaže Gregačević.

No, drugi nisu disciplinirani kao on. Takvima Ministarstvo poručuje da u slučaju izbijanja zarazne bolesti, influence ptica, na gospodarstvima kod kojih je evidentno nepoštivanje Naredbe, posjednici gube pravo na naknadu i neće im biti isplaćena šteta za usmrćenu perad. I ona je regulirana Zakonom o veterinarstvu.

- Za mjeru usmrćivanja zaraženih, ili na zaraznu bolest sumnjivih životinja, na temelju tog zakona posjednik ima pravo na naknadu, u visini tržne cijene na dan provođenja mjere - kažu u Tolušićevom ministarstvu.

Isplatu štete vlasnicima usmrćene peradi obavlja se na osnovi odštetnog zahtjeva, kojeg Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane dostavlja nadležni veterinarski inspektor u ime posjednika. Na temelju njega obavlja se procjena tržne vrijednosti usmrćene peradi, ovisno o vrsti i kategoriji.

U Ministarstvu podsjećaju da od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, dok se kod pataka i gusaka razviju blagi simptomi bolesti.

- Infekcija u ptica i peradi širi se preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. - ističu u Ministarstvu te podsjećaju da je influenca ptica vrlo kontagiozna virusna bolest peradi, ali nikada nije izazvala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.

Suzana ŽUPAN
OBVEZNO PRIJAVITI SVE SUMNJIVO

Ministarstvo poljoprivrede još jednom je pozvalo posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH. “Obveza posjednika životinja, svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar, izravno odgovorna za zdravlje životinja, jest prijava sumnje na bolest veterinaru”, podsjećaju u Ministarstvu. Znaci prepoznavanja bolesti su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, živčane smetnje - grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje.

Boro Gregačević

mali uzgajivač

NE BIH PODNIO DA ZBOG NEMARA OSTANEM BEZ 200 KOKA I PTICA

- Neke vrste moje peradi, poput kokoši brama, skupe su, komad i po 200 kuna. Do brojke od 200 komada peradi i ptica, golubova, fazana, sova, papiga…, došao sam tijekom 20 godina i ne bih podnio da zbog svog nemara ostanem bez toga. To je moja velika ljubav, hobi, a koke nesu jaja za prodaju, mušterije imamo i po deset godina. Time pokrivam troškove onog neprihodovnog dijela ove svoje velike ljubavi - kaže Boro Gregačević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike