Ekonomija
ĐURO POPIJAČ, PREDSJEDNIK UPRAVE PETROKEMIJE

Očekujemo pomoć države u suzbijanju dampinških cijena
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Sve ću učiniti da se Petrokemija vrati na poziciju na kojoj je prije bila i postavi na čvrste i stabilne noge - rekao nam je, između ostaloga, Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva u vladi Jadranke Kosor, te novi predsjednik Uprave Petrokemije, na Osječkom sajmu poljoprivrede i obrtništva. Popijač je bio na izložbenom prostoru Petrokemije, a s obzirom na probleme koje Petrokemija vuče već godinama, pred njim su veliki izazovi.

Sačuvati radna mjesta

- Ovdje sam već gotovo mjesec dana i nije bilo vremena za odgađanje bilo kakvih aktivnosti koje su nužne: od onih operativnih obveza do onih ključnih - kako osmisliti budućnost i sudbinu ove prevažne hrvatske kompanije. Dakle, niti je sa mnom počeo svijet niti će sa mnom završiti - tvornica funkcionira, ljudi, što je i najveći kapital poduzeća, znaju raditi, a moja uloga i zadaća je da pridonesem svojim iskustvom i znanjem u ovim danim okolnostima da konačno završimo priču oko restrukturiranja i transformaciji vjerojatno i vlasništva i da osiguramo dugoročno stabilnost i proizvodnju u Petrokemiji, sačuvamo radna mjesta te razvijamo i jačamo važnost Petrokemije za hrvatsku poljoprivredu, ali i za lokalnu sredinu i za čitavo hrvatsko gospodarstvo. Dakle, važnost Petrokemije se multiplicira kada pogledate koji se sve aspekti društva naslanjaju na nju: od elementarnog poljoprivrednog proizvoda, kojeg nema bez mineralnog gnojiva, do transporta, evo, upravo danas, dok mi razgovaramo 100 kamiona s robom izlazi iz Petrokemije, dakle, kad vidimo tko se sve i što se sve veže uz proizvodnju Petrokemije, možemo shvatiti zašto ju treba sačuvati i zašto je važno da se svi potencijali maksimalno iskoriste.

- Nema tu prvih i drugih poteza, treba zajedno s ostalim kolegama osigurati da se proizvodnja kontinuirano odvija, da se ne dogodi nikakav poremećaj u kompaniji, pa sve do rješavanja svih onih problema koji se uglavnom nasljeđuju iz godine u godinu i koji pritišću svakodnevni život kompanije do tog konačnog plana i rješenja - rekao je Popijač o svom djelovanju u prvih mjesec dana na čelu Uprave Petrokemije.

Petrokemija kao industrija, kao i svi ostali koji su u tzv. realnom sektoru, izloženi su konkurenciji i moraju se često prilagođavati i nelojalnoj konkurencijij - dakle, snižavanje cijena mineralnog gnojiva u određenom je trenutku bilo nužno, jer je došlo do ekstremnog uvoza robe prema nelojalno niskim, dampinškim cijenama. Potrošači, u današnjim teškim ekonomskim uvjetima, kao što kupuju svinjsku vratinu po 20 kuna i mlijeko po dvije kune, kupuju i jeftinije mineralno gnojivo, bez obzira na kvalitetu i formulaciju. I dalje će se pratiti kretanje na tržištu, a vjerujem da će i država nešto učiniti u sprječavanju dampinških cijena i nelojalne konkurencije. Mi tako vani ne možemo raditi - rekao je Popijač, i dodao kako Petrokemija izvozi 70 posto svojih proizvoda i jedan je od najvećih hrvatskih izvoznika (izvozi između 180 i 200 milijuna eura na godišnjoj razini), pa su vrlo dobro upoznati s pravilima plasmana svojih roba u drugim državama.

- Uglavnom izvozimo na tržišta zemalja regije gdje je naš brend i najpoznatiji - rekao je Popijač, a troškovi transporta relativno su niski.

Prate zahtjeve tržišta

Kad je riječ o proizvodnom programu Petrokemije, Popijač ističe kako Petrokemija kontinuirano prati zahtjeve tržišta, tako da uvijek ima novih ili poboljšanih proizvoda. Primjerice Petrokemija, dušično gnojivo obogaćeno sumporom, izuzetno je važno u proljeće, jer pospješuje apsorpciju dušika u biljku pa je stoga i odobren popust od 20 % kako bi omogućili poljoprivrednicima da ga primjene. Također, na web-stranici Petrokemije poljoprivrednici se mogu informirati o svim aktualnostima pa tako i o novim proizvodima, cijenama... - rekao je Popijač.

Dodao je kako će jedna od ključnih promjena koja će slijediti biti napor da se u većoj mjeri uspostavi suradnja s agronomskom strukom i više bude na terenu, jer struka ne samo da prodaje, nego i ukazuje na pravilan i kvalitetan odnos prema gnojidbi, ali i svim drugim sredstvima koja se koriste u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

- To će sasvim sigurno biti daljni napor da se kroz pokusna polja, i u svakodnevnom kontaktu s poljoprivrednicima, pa tako i kroz sajamske nastupe, ljudi educiraju o kvaliteti i načinu primjene naših proizvoda - rekao je Popijač i zaključio - Imam veliku odgovornost, ali i veliko poštovanje prema posljednjoj ozbiljnoj hrvatskoj industriji.

Roberta SORIĆ
Tržišno poslovanje

Kad je riječ o cijeni plina koja značajno utječe i na cijenu mineralnog gnojiva Popijač je pojasnio kako je tu riječ o velikom nerazumijevanju i lošoj komunikaciji. Naime, Petrokemija plin kupuje na otvorenom tržištu. Cijena plina nije bila povlaštena za industriju. Povlaštenu cijenu su imala samo kućanstva. Međutim, postoji mogućnost pristupa tom tržištu na kvalitetniji način, ali tu smo limitirani zbog raznoraznih razloga, pa smo osuđeni već godinama kupovati od trgovaca plinom, a ne sudjelovati sami na tom tržištu.

Vidim također da se pojavljuju i razne umotvorine - treba hrvatski plin u hrvatsku Petrokemiju. Ja se slažem s time, ali još 2002. godine prodana je INA i hrvatski plin. Taj hrvatski plin prodaje se danas na tržištu i nema nikakav drugačiji karakter, kao ni gnojivo. Nitko ne može natjerati proizvođača plina da danas čini nešto što mu nije ekonomski opravdano. Svi smo na tržištu, poručio je Popijač.

Najčitanije iz rubrike