Na 23. izložbi vina najviše zlata za 4B i Cerovskog
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Udruga vinogradara i vinara Slatina, gradska Turistička zajednica, Grad Slatina i restoran Stari podrum organizirali su 23. ocjenjivanje i izložbu vina slatinskog vinogorja. Na početku svečanosti članove udruge pozdravili su gradonačelnik Ivan Roštaš, direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš, predsjednica udruge Tihana Bišćan i članica prosudbenog povjerenstva Ivana Nemet. Uz enologinju Nemet, vina su ocjenjivale i enologinje Rajka Maravić i Blaženka Mozer. Od 37 uzoraka vina prijavljenih za izložbu 12 uzoraka nagrađeno je zlatnom diplomom, 20 vina dobilo je srebrnu diplomu, dva su uzorka brončana, a tri vina dobila su priznanje.
Slabije arome
Mahom su izložena vina berbe 2016. godine, a ta je vinogradarska godina bila vrlo teška zbog učestalih obilnih kiša. Bilo je također mraza i leda, i te nepogode utjecale su na kakvoću grožđa.
– Jesen je bila dosta kišna, pa se nije uvijek moglo brati kako bismo htjeli. To je rezultiralo dosta laganim vinima, imamo male alkohole u vinima, i kao degustator zamjećujem da nam je u ovom dijelu Slavonije aromatski profil dosta smanjen. Vina nam, dakle, nisu bogata aromama, ali tu postoje sorte koje traže vrijeme, što znači da će se neka vina “otvoriti” u svibnju ili lipnju, pa ćemo tada imati pravu sliku tih vina - kaže enologinja Nemet.
Najuspješniji sudionik slatinske izložbe vina s tri zlatne diplome (za vrhunsko vino traminac, pinot crni i frankovku, sve roda 2015. godine) bio je jedini profesionalni sudionik, tvrtka 4B iz Lukavca, čiji naziv je akronim engleskog izraza “For business”. Vlasnik i direktor tvrtke je Vanja Janjić iz Osijeka, enolog je ugledni stručnjak i glavni enolog tvrtke Vino Ilok Slobodan Čapin, a diplome za lukavačka vina preuzeo je voditelj proizvodnje Miroslav Marović. Tvrtka 4B djeluje u slatinskom prigradskom naselju Lukavcu dvije godine i upravo kreće u osvajanje tržišta.
Vino od aronije
– Upravo je profesionalno bavljenje proizvodnjom vina razlika između tvrtke 4B i ostalih sudionika izložbe. Mi moramo stajati iza kvalitete naših proizvoda, a za to imamo iskusne i ugledne stručnjake - rekao je Marović. Drugi najuspješniji izlagač bio je Branko Cerovski, nositelj OPG-a Cerovski, s dvije zlatne diplome, za stolno bijelo vino i vino od aronije roda 2016. godine.
– Imali smo viška aronije jer nismo sve preradili u sok i onda smo, ponukani iskustvom proizvodnje vina od kupine, krenuli u novi izazov. Imamo svoje privatne recepte za vino od kupine, pa smo na taj način pokušali i s aronijom, i pokazalo se vrlo dobro. To je drugi rod aronije i napravili smo pedesetak litara za probu, a dalje sve ovisi o ovogodišnjoj berbi. Vjerojatno ćemo pola uroda upotrijebiti za sok, a pola za vino. Nadamo se da ćemo ga uspjeti plasirati po cijeni od deset eura. Cijenu opravdava činjenica da se ovo vino ne dobije od komine, nego to je sok aronije koji je fermentirao uz neznatni dodatak šećera budući da je aronija već imala 17,5 posto sladora. Inače, postupak je isti kao kod proizvodnje crnog vina - rekao nam je Branko Cerovski.
Petar ŽARKOVIĆ
Poticaj vinarima
– Želimo dati poticaj vinarima da koriste sva znanja koja im dajemo i zato sve što je tehnološki bilo izvrsno odrađeno i što je bilo malo drukčije od velikog prosjeka srebra, nagrađeno je zlatom - rekla nam je Ivana Nemet.