Regija
KATASTROFA - ŠKOLA OPASNA ZA ŽIVOT

Na zidovima vlaga, stubište podrhtava, po učionicama žohari i miševi
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Stara zgrada škole je iz 1932. godine, a “novi” dio i radionica iz 1963.

DONJI MIHOLJAC - Unatoč izvrsnim rezultatima na županijskim i državnim natjecanjima koje posljednjih godina postižu njezini učenici, Srednja škola Donji Miholjac već je godinama nositelj neslavne titule škole s najlošijim radnim uvjetima u Osječko-baranjskoj županiji. Nastava u toj školi održava se u četiri dotrajala objekta, od kojih su stara zgrada škole i učionica strojarstva iz 1932. godine, a “novi” dio zgrade i radionica iz 1963. Uvjeti za odvijanje nastave iz dana u dan postaju sve gori, a kako su im propale sve nade da će početi najavljena gradnja nove školske zgrade u dvorištu postojeće škole, ravnatelj škole, prof. Nenad Perić, upozorava da je posljednji trenutak da se nešto učini za spas donjomiholjačkog srednjoškolskog obrazovanja.

- Školska zgrada koja je sagrađena 1932. ima lošu izolaciju zidova, zbog čega se stvara plijesan, a drveni okviri prozora i podovi se raspadaju pa problem stvaraju žohari, miševi i druge štetočinje. Praktikumi poljoprivrede nekada su bili staje te su rekonstrukcijom škole 1979. pretvorene u radne prostore, koji već odavno ne udovoljavaju potrebama održavanja nastave. Narušena je statika stubišta pa se, kada istovremeno njime prolaze dva razredna odjela, osjeti podrhtavanje. Stubište je na na nekim dijelovima i napuknuto, a stepenice su istrošene i skliske. Kako je cijela škola povezana katovima i stepenicama, nažalost, nema mogućnosti da školu pohađa učenik koji ima problema s kretanjem i motorikom, ni zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer nema dizala ni prilaznih rampi - neki su od brojnih problema koje iznosi ravnatelj Perić. Dodaje problem podrumskih prostora, koje je kompletno zahvatila vlaga, a koja se već popela i u prizemlje.

Padaju žarulje i žbuka

Ravnatelj ističe da je stanje u unutrašnjosti zgrade sigurnosni problem, jer često dolazi do začepljenja kanalizacijskog sustava, čijim se izlijevanjem narušava funkcionalnost zidova i podova škole. Dotrajali sanitarni čvorovi često postaju nefunkcionalni te su učenici i djelatnici zdravstveno ugroženi. Spominje i zamrzavanje vodovodnog sustava zbog nestručnog izvođenja radova tijekom dogradnje pojedinih školskih prostora, izbijanje osigurača u električnoj mreži zbog preopterećenja, vlažnosti i dotrajalosti instalacija, otpadanje rasvjetnih tijela i dijelova žbuke sa stropova, što dovodi u opasnost sve koji su u školi.

U ovoj školi otežani su i uvjeti dvosmjenskog rada škole, a skučeni prostori i velika nastavna satnica zahtijevaju i rad subotom. Svakodnevno na nastavu u Srednju školu Donji Miholjac dolazi više od 50 posto učenika putnika, među kojima su učenici s prebivalištem u Osječko-baranjskoj, ali i Virovitičko-podravskoj županiji.

- Sve navedeno stvara otežane radne uvjete za 55 zaposlenika Srednje škole Donji Miholjac, koji nastoje zadržati kvalitetu nastave za 330 učenika, među kojima su i daroviti i učenici s posebnim potrebama, i kao najbolje rješenje vidimo gradnju nove školske zgrade prema pedagoškim standardima, koja bi omogućila rad u jednoj smjeni i unaprijedila rad s učenicima kroz izvannastavne aktivnosti - poručuje ravnatelj Perić.

Loše uvjete za rad u ovoj školskoj zgradi potvrdili su nam i u Osječko-baranjskoj županiji, napomenuvši da su zbog prostornih uvjeta na vrlo niskoj razini još prije pet godina u Županiji pripremili projekt, ishodili građevinsku dozvolu i u nadležnom ministarstvu zatražili i pokrenuli postupak gradnje nove škole.

Ministarstvo nema novca?

- Projekt gradnje nove škole i nastavno-sportske dvorane uvršten je na indikativnu listu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2013. godine s namjerom nominacije za EU fondove. Više puta su predstavnici škole i Županije bili u Ministarstvu, projekt je u svim detaljima usklađen sa zahtjevima i standardima EU prema napucima Ministarstva. Na žalost, 2015. godine Ministarstvo zaustavlja sve aktivnosti, uz obrazloženje da ne može osigurati potrebna financijska sredstva. Kako je građevinska dozvola bila pred istekom važenja, Županija je počela zemljane radove ravnanja terena da bi ispunila zakonske preduvjete za produženje dozvole - obrazlažu u Županiji.

Troškovi projekta gradnje nove škole s dvoranom procijenjeni su na više od 50 milijuna kuna, što uključuje zgradu s 40 učionica, kabinetima, radionicama, praktikumima i trodijelnom nastavno-sportskom dvoranom.

- Spremni smo se kreditno zadužiti za osiguravanje znatnog financijskog dijela, jer je gradnja ovoga školskog objekta zaista prioritet, ali za to moramo dobiti financijsko jamstvo Ministarstva i njegovo sufinanciranje. Jer s 3,5 milijuna kuna godišnje, koliko Ministarstvo izdvaja za kapitalne investicije svih srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji, nemoguće je početi ovako veliku investiciju. Vjerujemo da će se stajalište Ministarstva glede ove investicije promijeniti, to više što i sami priznaju da su uvjeti rada učenika i nastavnika u ovoj školi zaista teški, a potpuno je jasno da u najavljenom Projektu Slavonija gradnja ove škole mora imati najviši prioritet - poručuju iz Županije.

Sanacija neisplativa

Objašnjavaju da je zbog još uvijek krutog negativnog stajališta Ministarstva u praćenju ove investicije Županija dovedena u krajnje neugodan položaj. S državne razine dobivaju i dalje samo neslužbene izjave da nemaju prostora za kapitalne investicije, pa su u tim okolnostima prisiljeni tražiti novo rješenje kako bi učenicima i zaposlenicima osigurali bar primjerenije uvjete rada.

- Razmatramo mogućnost ukupne sanacije - vlage u zgradi, podnošenje prijave za projekt energetske učinkovitosti i postupno obnavljanje interijera. Prevladava mišljenje struke da to nije racionalno jer je objekt amortiziran i dotrajao te da se to ne isplati. Zato i činimo sve kako bi se zatvorila financijska konstrukcija za gradnju nove škole i nastavno-sportske dvorane, uzimajući u obzir činjenicu da je u odnosu prema školskoj godini 2012./13. čak 186 učenika i četiri razredna odjela manje, točnije, škola danas ima 331 učenika u 19 razrednih odjela - poručuju iz Osječko-baranjske županije.

Lidija ANIČIĆ

U školu bez dizala i prilaznih rampi ne mogu ni učenici ni djelatnici s invaliditetom

30 godina tjelesni u dvorani u OŠ udaljenoj dva kilometra!?

Ravnatelj Perić naglašava da je najveći problem nepostojanje sportske dvorane i sportskih terena, koji su uklonjeni početkom 2015., kada su počeli pripremni radovi za gradnju nove škole i sportske dvorane, što je dovelo do još teže situacije. Učenici se već 30 godina koriste dvoranom osnovne škole za nastavu tjelesnog odgoja, koja je dva kilometra od srednje škole, pa učenici od dva sata, kolika je tjedna satnica, zbog pješačenja do osnovne škole i natrag uspiju odraditi samo jedan sat.

nastava subotom

NUŽNA ZBOG MALOG PROSTORA I VELIKE SATNICE

50

milijuna kuna najmanje treba za gradnju nove škole s dvoranom

U Projektu Slavonija gradnja ove škole mora imati najviši prioritet - poručuju iz Županije

Najčitanije iz rubrike