Regija
SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

Brodski Festival pripovijedanja jedini u Hrvatskoj
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

SLAVONSKI BROD - U organizaciji Udruge za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva Vilinput, u Slavonskom Brodu održan je drugi hrvatski Festival pripovijedanja. “To je jedini festival pripovijedanja u Hrvatskoj kojim se Slavonski Brod, pa time i Hrvatska, pridružuje globalnoj proslavi umijeća pripovijedanja bajki i priča u povodu obilježavanja Svjetskog dana pripovijedanja, 20. ožujka. Svake godine pripovjedači diljem svijeta na taj dan pripovijedaju bajke i priče o određenoj temi, a ove je godine tema preobrazba pa smo i mi sve naše sadržaje prilagodili toj temi”, kaže predsjednica Udruge Vilinput i poznata brodska bajkopričalica Sandra Vukoja.

Festival pripovijedanja u hotelu Art otvorio je dogradonačelnik Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, a u programu otvorenja pjesmom je sudjelovala glazbenica Daria Rac, dramska skupina DraMCi iz Osnovne škole Vladimir Nazor iz Pazina, pod vodstvom prof. Marije Baćac sa scenskom igrom “Život (ni)je bajka” te plesom članice Fitnes centra FLOW.

Kako bi što više popularizirali pripovijedanje kao zanimanje i poziv, odabrani su raznovrsni sadržaji tijekom trodnevnog festivala, od “Bajkanja” - putujuće radionice pisanja bajki za odrasle pod vodstvom književnice Karmele Špoljarić, pa do obiteljske biciklijade “Biciklom po Vilinputu”, pripovijedanja bajki uz vilinske keksiće za najmlađe pod nazivom “Čajanka s vilama”. U nedjelju, koja je bila rezervirana za odrasle, predavanje “Čemu nas uče bajke”, održala je prof. psihologije Ljubica Uvodić Vranić, a program je završen pripovijedanjem narodnih bajki i priča o temi preobrazbe profesionalne pripovjedačice Jasne Held. Radionica modne dizajnerice, inovatorice i poduzetnice Katarine Džale odgođena je za sljedeći vikend.

- Jedan od ciljeva ovakvog događaja svakako je povezivanje svih sudionika, ali i razmjena priča, nadahnuća, iskustava te ostvarivanje međunarodnog kontakta - naglasila je bajkopričalica Sandra Vukoja.

Dodala je kako su bajke u davno doba najprije pričane odraslima, a tek potom djeci, jer one, osim poruke kroz metaforu, imaju i svoju svrhu u svim životnim segmentima.

Anita BENIĆ
Zabava, ali i terapija

- Festival je zamišljen kao kulturno-umjetnički edukativni događaj koji će trajati tri dana, a cilj mu je osvještavanje građana o važnosti pripovijedanja bajki i priča i njihovom djelovanju. Cilj je također educirati i podizati razinu svijesti sudionika vezano uz probleme govora, izgovora, izražavanja i kreativnosti; promicati čitalačku pismenost te motivirati sudionike na daljnje usavršavanje komunikacijskih vještina i osobni razvoj te primjenu novostečenih saznanja u svakodnevnom životu i radu. Kroz ovaj projekt pristupa se pripovijedanju s novog i drugačijeg gledišta – ne samo kao zabavi, nego sa znanstvenog aspekta kao terapiji i pomoći u odgoju, zdravstvu i školstvu - Sandra Vukoja.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike