Osijek
EKSKLUZIVNO: ANITA FREIMANN, DOKTORICA SREĆE

Glavni ključ sreće je u zahvalnosti: Ono što zračiš to i privlačiš!
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Bila sam nezadovoljna životom pa je traženje sreće postala moja opsesija

Prije pet godina, preciznije 2012., UN je 20. ožujka proglasio Međunarodnim danom sreće, a ove će ga godine prvi put obilježiti i Osijek, i to promocijom knjige “Hrabrost na putu sreće – 12 izazova napuštanja zone komfora i kreiranja sretnog života”, u Poetry caffeu Magis, u 19 sati. U povodu toga zamolili smo autoricu knjige dr. sc. Anitu Freimann, inače docenticu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja je doktorirala upravo na ekonomiji sreće, da za naše čitatelje ekskluzivno razotkrije neke od tajni na putu do sreće.

Što vas je potaknulo da iziđete iz zone stroge znanosti i uđete u zonu publicistike te napišete ovu knjigu?

- Sve se dogodilo nakon što sam prije tri godine promijenila cijeli život. Prilikom pisanja doktorata progutala sam puno literature o psihologiji sreće i dok sam radila istraživanje o indexu sreće, istovremeno sam bila nezadovoljna svojim životom, zbog čega sam se osjećala licemjerno. Stoga sam odlučila krenuti od sebe i u ove tri godine nema polja u kojem se u mom životu sve nije revolucionarno promijenilo, jer je sreća postala moja opsesija. Sve je počelo na kavama s prijateljima i na seminarima gdje su mi rekli da trebam napisati knjigu. Ona sadrži više od 200 različitih izvora koje sam pronašla u svojim istraživanjima, a u knjizi ih dijelim kroz QR kodove. Željela sam da čitatelji vide neke linkove koji su, primjerice, meni mnogo značili, poput jednog predavanja Steva Jobsa, koje je bio moj “a-ha” trenutak i sigurno će dotaknuti još nečiji život. Kako ne bih navodila dugačke linkove, koje sigurno nitko ne bi ukucavao, stavila sam QR kodove pa je knjiga i interaktivna.

Zone komfora

Kojih je to 12 zona komfora iz kojih moramo izići ako smo nezadovoljni svojim sadašnjim životom?

- To su one zone u koje smo se uljuljkali i ne pitamo se što bi moglo biti drukčije, a zapravo sreća se nalazi izvan tih okvira. Potrebno si je svaki dan zadati miniizazove, nakon kojih iskorakneš iz zone komfora, bilo da je to posao koji ne voliš, ali misliš da ne možeš naći bolji, ili patiš u braku, ili nisi dobar roditelj, ili se možda ne hraniš zdravo, a želiš biti zdraviji. Zapravo su to zone koje nas drže u statičnom stanju i onemogućaju rast. Treba mnogo hrabrosti, ali jednom kada se to napravi to postaje proces bez kraja, jer stalno si zadajemo nove izazove.

Mogu li se ovi savjeti o, primjerice, promjeni posla primijeniti u gradu poput Osijeka, gdje je teško dobiti bilo kakav posao?

- Uvjerena sam da mogu, jer kada si na dnu, možeš ići samo gore. To je moj postulat. Osijek je bio proglašavan najdepresivnijim gradom u Europi i na razini Hrvatske stojimo loše jer su slavonske županije na dnu indexa sreće. Razlog tome je što živimo u prošlosti i vibracija je jako niska, zato tu treba raditi na sreći. Iako sreća ne dolazi iz izvanjskih okolnosti! Beč je jedan od najsretnijih gradova na svijetu, no ako se tamo odselite, ne znači da ćete automatski biti sretni, jer i tamo možete pasti u depresiju. Dio je sreće i u genima, kažu da je to genetski materijal naših roditelja koji nosimo, a izvanjske okolnosti samo su dio onoga kako ćemo sami sebi kreirati život.

Sreća prati hrabre

Pridonosi li novac sreći? Stoji li još ono istraživanje da je u Hrvatskoj granica sreće 3000 kuna i da iznad tog primanja po osobi ona više ne raste proporcionalno?

- Opći je mit - što je više novca, više je sreće. Kada bi to bilo tako, ni jedan bogataš ne bi bio nesretan. Naravno, ako su vam ugrožene egzistencijalne potrebe, onda više novca znači i više sreće, ali ako imate prosjek oko tri do četiri tisuće kuna po osobi, što je dovoljno za normalan život, onda nakon te granice više novca neće značiti i isto toliko više sreće. To pokazuju sve studije. Najsretniji smo kada se rodimo i kada odemo u mirovinu, a najnezadovljniji smo između 35 i 55 godine života, jer tada gradimo život, pokušavamo ga uspostaviti. Kada ga uspostavimo, sreća počinje rasti. Kod nas se, nažalost, dogodilo da ljudi zbog rata i njegovih posljedica nisu uspjeli izgraditi život u spomenutoj dobi pa nemamo sretne umirovljenike, poput Japanaca, koji u poznoj dobi putuju i uživaju.

Anita, jeste li vi sretni?

- Jesam! Trebalo je mnogo hrabrosti za to pa čak i za izdavanje knjige. Nisam htjela ići kod nekih nakladnika i izgubiti autorska prava. Budući da sam već dugo planirala osnovati Institut za sreću, sada je, valjda, svemir složio situaciju, otvorila sam tvrtku i izdala knjigu koja će se prodavati samo putem web-stranice www.doktoricasrece.com, na kojoj se može pročitati i trailer (prvo poglavlje) knjige.

Nefreteta Z.EBERHARD
SAVJETI ZA GLASOVE ČITATELJE

Podijelite s našim čitateljima neki savjet za put k sreći.

- Mi živimo u kolektivističkom društvu i stavljamo interese kolektiva ispred svojih. Ključna je stvar da shvatimo kako moramo biti zdravo sebični, jer kada ja nisam dobro, ne mogu biti ni dobra supruga, ni majka, ni djelatnica. Nužno je odvojiti vrijeme za sebe, a to možemo putem “dijete od medija”. Danas čovjek u jednom danu dobije informacija kao čovjek cijelog života u 16. stoljeću, a naš se mozak nije toliko promijenio da možemo primiti toliko novih informacija. Nemam televizor u svom stanu već tri godine, jer je to isto vrsta vibricije koja šalje nametnute sadržaje. U Hrvatskoj je 50.000 ovisnika o medijima, a školska djeca preko vikenda pogledaju pet filmova. No, sadržaje treba birati sam. Tada ćete imati vremena za sebe i glavni ključ sreće, a to je zahvalnost, koja onda rezultira zakonom privlačenja. Svojim životom mogu jamčiti da je to tako. Ono što zračiš, to i privlačiš. Onaj tko kaže da nema za što zahvaliti, neka proba zamisliti da će sutra izgubiti sve na čemu se danas nije zahvalio. To će mu dati pregršt ideja - od zahvale na zdravim očima, djetetu, ili toplom krevetu. Zahvalama tada nema kraja. Najveća je boljka današnjeg društva konzumerizam, stavlja naše zadovoljstvo na zadnje mjesto i uvjerava nas da ćemo biti sretni ako kupimo određenu stvar. A sreća se ne nalazi u materijalnim stvarima, one nas miču od zadovoljstva i zahvalnosti.

Promocija knjige “Hrabrost na putu sreće – 12 izazova napuštanja zone komfora i kreiranja sretnog života”, danas u 19 sati, u Poetry caffeu Magis

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike