Kultura
"REGINA PANNONIAE" U GRADSKOM KAZALIŠTU BELI MANASTIR

Posjeti baruna Trenka carici Mariji Tereziji
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Gradsko kazalište Beli Manastir pokazalo je još jednom kako se s malo sredstava i mnogo entuzijazma, odnosno ljubavi prema kazalištu, može štošta napraviti. Nakon rujanske premijere predstave “Novac moje krvi”, koja je rađena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Policijskom upravom osječko-baranjskom, osmislili su i pripremili belomanastirski kazalištarci novu uspješnicu “Reginu Pannoniae”, koju su premijerno izveli proteklog vikenda u gradskoj kinodvorani.

Nova predstava rađena je uz stručnu pomoć ravnatelja Drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Miroslava Čabraje, koji potpisuje režiju, adaptaciju teksta i izbor glazbe. Predstava je temeljena na stvarnim povijesnim događajima, ali upakiranima u humor s (izmišljenim) komičnim karakterima likova. Publika je, na neki način, vraćena u 18. stoljeće, u doba kada su na povijesnoj sceni bili barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija. Na humorističan je način prikazan život carske obitelji Marije Terezije, posjet baruna Trenka, njihove ispovijesti katoličkom svećeniku, inače stručnjakom za vina i lijepe žene, te raskrinkavanje uhoda i ostalih tajni vezanih uz život carske obitelji i oko nje.

Predstava je rađena prema predlošku teksta Dunje Škrebljin koja je istaknula kako je ovaj tekst pisala prije deset godina za potrebe njezine škole.

- Bila je to tipična srednjoškolska predstava, bez mnogo dramaturške suvislosti, no imala je dobru priču. To su prepoznali kreativci iz Gradskog kazališta Beli Manastir, koji su od mog teksta napravili pravu, veliku, odličnu, odraslu predstavu - rekla je Škrebljin, naglasivši kako nekad malo potraje, ali se snovi stvarno ostvaruju.

Miroslav Čabraja, koji se i sam pojavio u predstavi, čestitao je mladim belomanastirskim glumcima na premijeri, jer oni zaista vole ovo što rade i treba im dati poticaj i vjetar u leđa.

- Došao sam ovdje na njihov poziv kao glumac da im pomognem i drago mi je da smo ostvarili uspješnu suradnju - podvukao je. U ime Gradskog kazališta na suradnji mu je zahvalila Daniela Taslidžić-Herman, naglasivši kako je veseli nastanak suradnje novoj predstavi “Čisto ludilo”, koju će raditi još ove godine. Zahvalila je i osječkom HNK-u.

Ivica GETTO

predložak

SREDNJOŠKOLSKI TEKST DUNJE ŠKREBLJIN

REPRIZA NA DAN KAZALIŠTA

U predstavi glume: Ana-Marija Zorčec, Aleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Nebojša Šimić, Branko Katalinić, Igor Farkaš, Davor Burić i Dunja Vlahek. Za zvučne i svjetlosne efekte zadužen je bio Zoran Herman. Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Vrijedni belomamastirski kazalištarci završavaju još jednu premijeru, ovaj put za djecu. Bit će to ekološko-edukativna predstava “Avanture cvjetnog društva”. Isto tako, obilježit će i Svjetski dan kazališta, 26. ožujka, kada će u 11 sati za najmlađe zaigrati predstave “Pale sam na svijetu” i “Put po svijetu”, a u 19 sati reprizno „Reginu Pannoniu”.

Na humorističan je način prikazan život carske obitelji

Možda ste propustili...

PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA STUDENTA UAOS-a U ART KLUBU

Rendulić: Počeo sam od čistog realizma, završio na totalnoj apstrakciji

U UMJETNIČKOM PAVILJONU "KALEIDOSKOP" KSENIJE TURČIĆ

Stvarnost kolažirana u kaleidoskopsku igru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

2

U NEDJELJU, 24. LIPNJA

Koncert zbora Mecsek iz Pečuha

3

TRIJENALE CRTEŽA

Predstavljena monografija "Zlatko Keser"