Kultura
GRADSKI MUZEJ POŽEGA

U povijesnom dijelu grada odjeknuli koraci kraljevske nevjeste Elizabete
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

POŽEGA - Djelatnici Gradskog muzeja Požega uz pomoć požeških kazalištaraca organizirali su u povijesnom dijelu grada Požege nadasve jedinstvenu interpretaciju srednjovjekovne povijesti pod nazivom “Koracima kraljevske nevjeste” koja je inspirirana bogatom, više od 800 godina starom poviješću.

Osnovna tema bio je boravak kraljice Elizabete u Požegi, gradu koji se u 13. stoljeću, pa i poslije, uvijek nalazio u vlasništvu kraljica, koje su ga dobivale od svojih moćnih kraljeva na dar kao leno. Nisu često dolazile u grad Požegu, neke ga nisu posjetile nikada, a Elizabeta je u Požegi našla svoj spas, spasila živu glavu od progonitelja. Upravo taj posjet bio je tema ovog prikaza u koji su se mogli uključiti i svi zainteresirani građani Požege. Pohod i obilazak pratila je interpretacija srednjovjekovne glazbe i srednjovjekovnih pjesama, a crna kraljica Elizabeta (Kristina Rupert) obratila se i svom puku prigodnim riječima, te ih povela u šetnju gradom. Pratili su je dvorska luda (Anabela Sulić), raspjevana dvorska dama (Ružica Maurus), fratar (Matko Trnačić) te mnoštvo Požežanki i Požežana kojima je kraljica podijelila obilježja kraljevske pratnje.

- U želji da interpretiramo ovaj zaboravljeni i neobični dio srednjovjekovne povijesti našeg grada, Gradski muzej Požega odlučio se za jednu ovako ambijentalnu i životnu interpretaciju zahvaljujući prije svega mladoj povjesničarki Kristini Rupert, čija je to ideja. Ovom šetnjom gradom podsjećamo na zaboravljeni, neobični i slabo poznati dio srednjovjekovne povijesti našeg grada koji je bio grad ugarskih kraljica, ali i želimo ljudima približiti ideju šetanja po gradu po zaboravljenim mjestima koja imaju svoju priču - rekla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

- Cilj je taj da upoznamo Požežane kako je Požega u srednjem vijeku bila kraljevska nadarbina, kraljice bi dobivale Požegu kao leno, kao poklon nakon što bi se udale u kraljevsku obitelj, za kralja. Šetat ćemo od lokaliteta do lokaliteta koji još postoje od srednjeg vijeka. Od Muzeja do crkve Sv. Duha, koja se tada zvala crkva sv. Dimitrija, do crkve sv. Lovre, koja se tada zvala crkva sv. Marije, pa sve do Starog grada, koji je tada bio kraljevska utvrda. Na kraju navraćamo do danas novo obnovljenog Trga sv. Terezije, gdje će svi popiti srednjovjekovni čaj od sedam trava i biljaka koje je pripremio PDG Livak - ispričala je povjesničarka Kristina Rupert, koja je glumila crnu kraljicu Elizabetu, za koju kaže da je bila dosta nemilosrdna. AGM Kruna

Možda ste propustili...

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRT-A U PALAČI HAZU

Renesansna polifonija Monteverdija i Gabrielija

U VRIJEME DODJELE NOBELOVE NAGRADE U STOCKHOLMU

Predstavljanje “Pokopanog diva” nobelovca Kazuoa Ishigura

GLAZBENA ŠKOLA OSIJEK NA 55. NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE

Čast je biti prvi među najboljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA ŠKOLA OSIJEK NA 55. NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE

Čast je biti prvi među najboljima

2

“LABIRINT SLOBODE” DOMAGOJA TOMASA

Od osječkih anomalija do navijačke supkulture

3

PET PREMIJERA ZA 100 GODINA KAZALIŠNOG ŽIVOTA

Prvi podatci o predstavama u Vinkovcima potječu iz 1876.