Kultura
PRIKAZ RAZLIČITIH TEHNIKA PORTRETNE MINIJATURE

"Ljupki čuvari uspomena" u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

ĐAKOVO - Izložba "Ljupki čuvari uspomena", koja je krajem 2014. godine otvorena u Muzeju Slavonije, i njome je predstavljena mala cjelina portretne minijature Zbirke slika i okvira Odjela umjetničkog obrta, prošlog je vikenda stigla u Đakovo te je otvorena u Muzeju Đakovštine. O njoj su na otvaranju govorili ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling, Andrea Šimičić kustosica u Muzeju Slavonije i voditeljica Zbirke slika i okvira čiji je dio izložen u Đakovu, te zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Mirko Ćurić, koji je izložbu i otvorio.

- Mi smo prošle godine, a dijelom i ove godine, imali izbor gdje smo preferirali uglavnom mlađe umjetnike koji su imali jedan suvremeniji umjetnički izražaj. U razgovoru s pojedincima vidio sam da zapravo to nekima, tradicionalnijima - nije sjelo. Sad smo napravili izložbu, jer smo mišljenja da bismo trebali zadovoljiti čitavu lepezu interesa, da oni koji su bliže tradicionalnijem umjetničkom izrazu dođu na svoje - kazao je Borislav Bijelić. Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling, zahvalivši Đakovčanima na pozivu, istaknuvši dobru međusobnu suradnju. Autorica izložbe Andrea Šimičić pojasnila je dio koji je izložen u Đakovu.

- Donijeli smo portretnu minijaturu, to je jedan dio zbirke slika i okvira, riječ je o portretima u malom formatu. Jedan dio minijatura darovan je Muzeju, jedan dio je otkupljen, dio je došao iz našičkog dvorca, to su zapravo minijature koje pokazuju različite tehnike koje su se koristile tijekom povijesti slikanja portretnih minijatura - kazala je Andrea Šimičić.

Naziv minijatura, rečeno je na otvaranju, potječe od latinskog izraza minium, koji označava crvenu boju korištenu tijekom srednjeg vijeka za oslikavanje inicijala u rukopisima. Od 15. stoljeća naziv minijatura koristi se za precizno izvedene sitnoslikarske radove u različitim tehnikama.

Ove portretne minijature, od kojih se nekoliko ističe kao vrlo kvalitetan rad vrsnih minijaturista datiraju od 1770. do 1926. godine; najviše sačuvanih potječe iz vremena bidermajera, koji predstavlja uzlet izrade minijatura. Izložene minijature pokazuju različite tehnike izrade: minijature na bjelokosti slikane su akvarelom, pastelom ili temperom; akvarelom na papiru. Posebno su zanimljive minijature izrađene u vosku, pa bojene te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu (profili i siluete). Minijaturama su obilježeni različiti važni događaji u životu portretirane osobe: obilježavaju se rođenje i smrt, zaruke i vjenčanje, razlog slikanju bila je duža razdvojenost voljenih osoba, naglašavanje društvenog statusa, ili poslovnog napredovanja. Osim narudžbi portreta članova obitelji, portretnu minijaturu kupovali su kolekcionari za svoje privatne zbirke. Vlasnici izloženih umjetnina bili su slavonsko plemstvo te bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja Osijeka i okolice. Izložba se u Đakovu može pogledati do 18. travnja. Maja Muškić

Možda ste propustili...

KONCERTNU SEZONU ZAVRŠAVA TURNEJOM

Ivan Krpan u Južnoj Koreji i St. Peterburgu

IZLOŽBA "UKRADENA BAŠTINA" U MUZEJU GRADA ILOKA

Prazni okviri ukradenih i nikad pronađenih i vraćenih slika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLESNA PREDSTAVA “TAJANSTVENI VRT” 25. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Bit će samo malo treme, jako puno veselja i radosti, a najviše uzbuđenja i iskrenih osmijeha

2

HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate

3

12. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Melita Rundek: Ove je godine nagradu bilo jako teško zaslužiti i zato je slađa