Mozaik
HKUD “OSIJEK 1862.” U OSJEČKOM HNK-U

“Pozdrav proljeću” - ovacije za vrhunske osječke plesače i njihove voditelje
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Praznik Slavonije, folklora, naroda i običaja u jednom. Nezaboravnih dva i pol sata veličanstvenog programa u prepunom HNK-u u Osijeku, gromoglasan pljesak nakon svakog bisa i erupcija oduševljenja.

Sve ovo dio je sjajnog godišnjeg i tradicionalnog koncerta HKUD-a društva “Osijek 1862.” pod nazivom “Pozdrav proljeću” ove godine uz dodatak “Pozdrav jubilarcima” jer su svoj dugogodišnji rad proslavili legendarni voditelji u društvu. Tako je legenda slavonske folklorne glazbe Duško Topić primio najveće priznanje društva, nagradu “Željko Čiki” za 50 godina djelovanja u društvu, Lidija Neznanović dobila je plaketu za 30 godina vokalnog voditeljstva, Damir Doležal plaketu za 40 godina umjetničko-plesnog voditeljstva i Stjepan Juriša za 45 godina uspješnog vođenja dječje plesne skupine. Nagrade svim jubilarcima je između koreografija uručio tajnik i producent društva Tihomir Slivka.

A na sceni “slavonski Lado”, kako ih popularno zovu, ovim je cjelovečernjim koncertom i više nego opravdao taj epitet i pokazao kako su daleko najbolje i najkvalitetnije društvo u Slavoniji. Koncert je otvoren koreografijom Plesova iz slavonske Posavine “Al' je lipo sokak zamiriso” koju potpisuju plesno Damir Doležal i glazbeno Duško Topić, a posebno oduševljenje je potom nastalo pri nastupu dječje folklorne skupine uz koreografiju “Igra kolo”. Svaka nova koreografija nosila je priču za sebe, a publika je ostala bez daha u trenutku kada je na pozornicu stupila tamburaška filharmonija. Naime, na koncertu se okupilo 60 tamburaša koji su pristigli iz cijelog svijeta, a koji su kroz godine prošli kroz rad društva, točnije prve trzaje po žicama tamburice naučili od legende Duška Topića i njemu u čast došli na ovaj koncert čestitati mu na velikom jubileju. Zasvirali su tamburaški intermezzo pod nazivom “Slavonski potpuri br. 1”. Uslijedilo je potom niz koreografija, pjesama i plesova iz cijele Hrvatske, a posebno upečatljiva ostala je koreografija Dubrovačkih kola i poskočica, popularni “Linđo”, koji je pobrao možda i najveći pljesak večeri. Predstavile su se muška, ženska i mješovita pjevačka skupina društva, veliki tamburaški orkestar i folklorni zbor. Sve u svemu, briljantnih 16 vrhunskih točaka s više od sto sjajnih plesača i glazbenika podiglo je publiku na noge, a završni bis trajao je gotovo deset minuta. Čovjek koji je odavno ušao o legendu, Duško Topić, nije mogao sakriti suzu u oku.

- Prvo moram reći da je osjećaj primiti ovako veliku nagradu neobjašnjivo velik i iznimno sam ponosan, to više što sam s gospodinom Željkom Čikijem radio daleke 1970. godine i bili smo neponovljivi tim. Njegovim odlaskom nažalost smo izgubili onaj jedan motor koji nas je sve skupa tjerao naprijed, no mi smo s umjetničke strane realizirali ono što je on otprilike zamišljao i zato zapravo to ime nagrade posebno obvezuje i u povodu mog jubileja u ovom vrhunskom ansamblu mogu izraziti sve samo najljepše, najdraže i najbolje što sam doživio u svom životu. Što se tiče ove filharmonije s kojom sam nastupio, mogu reći da sam se i ja osjećao kao da lebdim. Pozvao sam stotinjak prijatelja i oduševljen sam što se odazvalo čak 60 njih koji su došli iz svih krajeva kugle zemaljske kamo ih je život odnio iz našeg društva. Došli su ovdje i zbog društva i zbog mene jer smo zaista bili veliki prijatelji i jedna velika glazbena obitelj. To su sve bili moji učenici, moja djeca i to je nešto što doista tjera suze na oči i želim svakome tko se ovim bavi da doživi nešto ovako, jer to je jedna od onih brojnih potvrda da ono čime se mi bavimo ima smisla i da ima svoju beskrajnu vrijednost – zaključio je Topić. Ovaj koncert bio je i obilježavanje 155. obljetnice osnutka Osječkog pjevačkog društva “Essger Gesangsverein” čiji tradiciju kulturnog i glazbenog djelovanja nastavlja upravo HKUD Osijek 1862.

Vladimir GRGURIĆ

Duško Topić

legenda slavonske folklorne glazbe

Što se tiče ove filharmonije s kojom sam nastupio, mogu reći da sam se i ja osjećao kao da lebdim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike