Zdravlje
IDEALNA VJEŽBA ZA NESPORTAŠE

Iskoristite stepenice za zdravo srce
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Za održavanje kardiovaskularnog sustava ništa nije bolje od uspinjanja stepenicama

Za održavanje kardiovaskularnog sustava ništa nije bolje od uspinjanja stepenicama, smatra dr. Alain Frey, voditelj francuske Udruge za sportsku medicinu.

Ne trebate se uspeti do vrha Eiffelova tornja da biste zdravstveno profitirali, no ne izbjegavajte stepenice kada silazite u metro, ili kad se uspinjete do stana koji je u višekatnici, jer to je idealna vježba za sve nesportaše, posebice za osobe koje mnogo vremena provode sjedeći.

Ubrzava metabolizam

Frey objašnjava da su za vrijeme uspinjanja i silaska niz stepenice aktivni brojni mišići - mišići nogu, trbuha, čak i ruku, a aktiviraju se i mišići leđa. Korištenje mišića kostiju, odnosno mišića koji su potpora koštanom tkivu, pomaže se ubrzanju metabolizma i potiče potrošnja kalorija u stadiju mirovanja. Penjanje stepenicama potiče rad gotovo svih mišića kostiju.

Razna istraživanja dokazala su da se ovim načinom tjelovježbe gubi mnogo kalorija. Prema nekim navodima za hodanje stepenicama potrebno je i do sedam puta više energije nego pri vožnji liftom, a osam do devet puta više nego sjedenjem. Dobra vijest je da se kalorije ne troše samo dok se penjete stepenicama, nego i kad njima silazite.

Francuski liječnik usto ističe da su uspinjanje i silazak niz stepenice odlični za održavanje srčanog mišića zdravim. Pritom treba voditi računa o tome da se svatko pridržava ritma koji mu najbolje odgovara.

Treba voditi i računa o tome da se nitko ne treba 'forsirati' niti pratiti nekoga tko je brži, nego se zaustaviti ako se pojavi potencijalno abnormalno i teško disanje, bol u predjelu grudnog koša ili u zglobovima, kaže dr. Frey. Osobama koje, primjerice žive na 15. katu neke zgrade, savjetuje korištenje lifta do 13. kata, a potom nastavak pješice. Ističe da su hodanje i uspinjanje stepenicama dvije fizički najdostupnije vježbe - i besplatne.

10.000 koraka

Na pitanje koliki je idealan broj koraka koje bi trebalo dnevno napraviti, dr. Frey odgovara da nema idealnog broja, no da je dobro da zdrava osoba napravi između 6000 i 10.000 koraka, u koje su uključeni i oni napravljeni po stepenicama.

"Posvuda oko vas su i stepenice i liftovi, a na vama je da odaberete ovo drugo. To je dulji put do odredišta, no bez sumnje kraći put do dugoročnog cilja, a to je zdrav organizam", poručuje dr. Frey. Hina

Hodanje i uspinjanje stepenicama dvije su fizički najdostupnije vježbe - i besplatne

Možda ste propustili...

STUDIJA RAZINA KORTIZOLA

Manje fejsa, manje stresa

SPECIJALNA BOLNICA ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU AKROMION

Novosti u liječenju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana